Predsednik američke centralne banke najavio popuštanja u 2024.

Pauel: Fed očekuje smanjenje kamatnih stopa za 0,75 procenata

BankeNovacSvet

5.2.2024 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pauel: Fed očekuje smanjenje kamatnih stopa za 0,75 procenata Pauel: Fed očekuje smanjenje kamatnih stopa za 0,75 procenata
Osobe koje određuju visinu kamatnih stopa Federalnih rezervi očekuju da će ove godine smanjiti stope za oko tri četvrtine procenta, izjavio je predsednik američke... Pauel: Fed očekuje smanjenje kamatnih stopa za 0,75 procenata

Osobe koje određuju visinu kamatnih stopa Federalnih rezervi očekuju da će ove godine smanjiti stope za oko tri četvrtine procenta, izjavio je predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell).

Pauel je za televiziju CBS rekao da „skoro svi“ članovi Saveznog komiteta za otvoreno tržište misle da će američka centralna banka u nekom trenutku tokom tekuće godine smanjiti kamatne stope sa trenutnog maksimuma od 5,25 do 5,50 procenata, prenosi Financial Times.

Kreatori kamatnih stopa najavili su u decembru da očekuju njihovo smanjenje za 75 baznih poena. Pauel je naveo da, iako nove projekcije nije trebalo da budu objavljene do 20. marta, „ništa se u međuvremenu nije dogodilo što bi me navelo da pomislim da će ljudi značajno promeniti svoje prognoze“.

„Ako bi ekonomija oslabila, mogli bismo da smanjimo stope ranije, a možda i brže. Ako bi se inflacija pokazala upornijom, to bi moglo da zahteva od nas da smanjimo stope kasnije, a možda i sporije“, rekao je Pauel.

On je ocenio da je američko tržište rada i dalje veoma snažno, kao i da je to dobra stvar koja bi trebalo da se nastavi. Neki zvaničnici Feda izrazili su zabrinutost da bi snaga tržišta rada moga dovesti do većeg rasta plata i viših cena usluga, što bi otežalo zadatak centralne banke da svede inflaciju na ciljanih dva odsto.

Pauel je istakao da Fed posmatra inflaciju za 12 meseci, kao i da je u prvih pet meseci prošle godine inflacija bila prilično visoka, ukazujući da će sredinom godine početi smanjenje kamatnih stopa.

Centralna banka SAD povećala je troškove pozajmljivanja za 525 baznih poena za samo 18 meseci, nakon što je inflacija porasla na najviši nivo u poslednje četiri decenije. Pauel je ocenio da je „istorijski neobično“ da ta povećanja kamatnih stopa nisu izazvala oštrije usporavanje privrede ili tržišta rada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...