Prvi ovogodišnji sastanak američke centralne banke o monetarnoj politici

Fed opet zadržao nepromenjene kamatne stope

BankeBerzaSvet

31.1.2024 21:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fed opet zadržao nepromenjene kamatne stope Fed opet zadržao nepromenjene kamatne stope
Zvaničnici američke centralne banke Federalnih rezervi zadržali su u sredu kamatne stope na najvišem nivou u poslednje 23 godine, nudeći neizvesnost u pogledu budućih... Fed opet zadržao nepromenjene kamatne stope

Zvaničnici američke centralne banke Federalnih rezervi zadržali su u sredu kamatne stope na najvišem nivou u poslednje 23 godine, nudeći neizvesnost u pogledu budućih troškova zaduživanja.

Investitori ipak očekuju smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine, koje su trenutno u opsegu između 5,25 i 5,50 odsto.

Stopa inflacije, koja prati tempo rasta cena, iznosila je 3,4 procenta u decembru u SAD, počevši da se približava stopi od dva odsto koliko je ciljani nivo centralne banke, prenosi BBC. Fed nije podizao kamatne stope od jula, a ovomesečni sastanak bio je četvrti bez promena.

Saopštenje Feda posle dvodnevnog zasedanja više ne ističe mogućnost povećanja kamatnih stopa. Fed je takođe upozorio da njegovi zvaničnici nisu „očekivali da će biti prikladno smanjiti ciljani opseg (kamata) dok ne stekne veće poverenje da se inflacija održivo kreće ka dva odsto“.

Budući da su se strahovi od recesije povukli, analitičari ocenjuju da Federalne rezerve neće žuriti da umanje visoke kamatne stope. Uopšteno govoreći, američka ekonomija ostala je neočekivano otporna, što bi trebalo da ublaži pritisak na Fed da požuri.

Ipak, Komitet za bankarstvo Senata poslao je pismo predsedniku Feda Džeromu Pauelu (Jerome Powell) u kojem su pozvali centralnu banku da smanji stope „početkom ove godine“, jer je sve očiglednije da restirktivna monetarna politika više nije pravo sredstvo za borbu protiv inflacije.

U obraćanju nakon sastanka Pauel je rekao da veruje da je kamatna stopa Feda verovatno dostigla vrhunac u ovom ciklusu pooštravanja i da će, ako se ekonomija bude razvijala prema očekivanjima, biti prikladno da centralna banka počne da „povlači uzdržanost politike u nekom trenutku ove godine“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...