Direktorka Banke federalnih rezervi San Franciska

Fed da sačeka sa budućim odlukama zbog neizvesnosti u monetarnoj politici

BankeNovacVesti

18.11.2023 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Fed da sačeka sa budućim odlukama zbog neizvesnosti u monetarnoj politici Fed da sačeka sa budućim odlukama zbog neizvesnosti u monetarnoj politici
Direktorka Banke federalnih rezervi San Franciska Meri C. Dejli (Mary C. Daly) rekla je u petak da je Fedu potrebna „hrabrost da sačeka“ u... Fed da sačeka sa budućim odlukama zbog neizvesnosti u monetarnoj politici

Direktorka Banke federalnih rezervi San Franciska Meri C. Dejli (Mary C. Daly) rekla je u petak da je Fedu potrebna „hrabrost da sačeka“ u svojim budućim odlukama o monetarnoj politici zbog neizvesnosti.

„U proteklom periodu, kreatori politike širom sveta su odlučno reagovali na pandemiju, i koristili odgovarajuće alate da bi se nadoknadila ekonomska šteta“, rekla je Dejli u govoru na 33. Frankfurtskom evropskom bankarskom kongresu održanom u Nemačkoj, prenosi Anadolu Agency.

„Kada je usledila inflacija i pokazala se upornom, centralne banke su brzo podigle kamatne stope kako bi vratile ekonomiju u ravnotežu i povratile stabilnost cena“, dodala je ona.

Fed je povećao stope za 525 baznih poena od marta 2022. do jula 2023. tokom 11 sastanaka kako bi se borio protiv rekordne inflacije koja se prošlog leta popela na najviši nivo u više od 40 godina.

Banka je 1. novembra po treći put preskočila povećanje kamatne stope, zadržavši stopu federalnih fondova između 5,25-5,5 odsto ciljnog raspona, najvišeg u poslednje 22 godine.

Dejli je rekla da su centralne banke reagovale u skladu sa trenutkom, snažno, te da Fed treba da „praktikuje postepenost“ kada je neizvesnost velika i rizici za ciljeve banke uravnoteženi.

Verovatnoća da će Fed na svom poslednjem ovogodišnjem dvodnevnom sastanku 13. decembra podići kamatne stope iznosila je 100 odsto u petak, prema metodologiji FedWatch Tool, koju je sprovela Čikaška grupa za merkantilnu berzu sa sedištem u SAD.

Fed bi, svakako, mogao dalje da podigne kamatne stope ako inflacija poraste više od dva odsto.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD je u oktobru iznosila 3,2 odsto, usporavajući sa rasta od 3,7 procenata u septembru, nakon što je porasla na 9,1 odsto u junu prošle godine, najviše u proteklih 40 godina.

  • HANA

    19.11.2023 #1 Author

    Inflacija i kamatne stope su odletele „u nebo“…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    19.11.2023 #2 Author

    Velika je neizvesnost tako da je dobra odluka sačekati još malo

    Odgovori

  • colorida_cielo

    19.11.2023 #3 Author

    Znaci nista od kredita za Ukrajinu. Jadan Zelenski.

    Odgovori

  • LAV

    19.11.2023 #4 Author

    Jos uvek su vazne i velike odluke na cekanju.

    Odgovori

  • GAGA

    19.11.2023 #5 Author

    Pa neizvesnost je velika

    Odgovori

  • Cale

    20.11.2023 #6 Author

    I na kraju će podići

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.11.2023 #7 Author

    Sigurno da ce podici,samo je pitanje u kom mesecu..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...