Predsedavajući Feda u obraćanju statističarima

Pauel za intelektualnu otvorenost u predviđanju ekonomije

BankeNovac

8.11.2023 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pauel za intelektualnu otvorenost u predviđanju ekonomije Pauel za intelektualnu otvorenost u predviđanju ekonomije
Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u sredu da centralna banka mora biti spremna da razmišlja dalje od složenih matematičkih... Pauel za intelektualnu otvorenost u predviđanju ekonomije

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u sredu da centralna banka mora biti spremna da razmišlja dalje od složenih matematičkih simulacija koje tradicionalno koristi za predviđanje ekonomije.

„Intelektualna strogost mora da bude kombinovana sa fleksibilnošću i agilnošću“, rekao je Pauel u uvodnoj reči na konferenciji kojom se proslavlja 100. godišnjica Odeljenja za istraživanje i statistiku Feda (R&S), prenosi Bloomberg.

Prema njegovim rečima posao centralne banke zahteva velike doze hrabrosti i poniznosti, a konačno i odluka. Da bi se taj rigorozan proces upotpunio, mora postojati dobra procena zasnovana na znanju i iskustvu, naveo je Pauel, koji je naveo da je potrebno nekoliko kvaliteta za obavljanje tog posla.

„Počeću za intenzivnom posvećenošću. Za posao je potrebno da date sve što imate. Morate da volite ovaj posao da biste ga dobro radili. Posao takođe zahteva integritet, kreatori politike računaju na R&S da će nam dati najbolje mišljenje, ne zatamnjujući rezultate iz bilo kog razloga“, kazao je predsedavajući Feda.

Investitori su bili zbunjeni oko toga da li će Pauel govoriti o potrebi za daljim pooštravanjem politike kamatnih stopa kako bi učvrstio stabilnost cena ili o zadržavanju trenutno restriktivne monetarne politike u dužem periodu, prenosi FXStreet.

Iako Pauel nije govorio o monetarnoj politici i ekonomskim izgledima, tržišta su reagovala na njegov govor. Industrijski indeks Dow Jones ojačao je za 0,25 odsto, a referentni S&P 500 indeks i tehnološki Nasdaq dobili su po 0,2 procenta na vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.