Fed odlukom o kamatnim stopama uneo optimizam na tržišta

Akcije u porastu širom sveta

BankeBerzaSvetVesti

2.11.2023 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Akcije u porastu širom sveta Akcije u porastu širom sveta
Azijske akcije i obveznice produžile su globalni rast u četvrtak, nakon što su trgovci procenili da je predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome... Akcije u porastu širom sveta

Azijske akcije i obveznice produžile su globalni rast u četvrtak, nakon što su trgovci procenili da je predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) nagovestio da su kamatne stope u SAD dostigle vrhunac i da je na vidiku njihovo smanjenje.

Berze u Evropi bile su takođe u porastu, a fjučersi indeksa Eurostoxx 50 ojačali su za 0,7 odsto u ranom trgovanju, dok je londonski indeks FTSE porastao za 0,7 procenata. Banka Engleske sastaće se kasnije u četvrtak, a tržišta očekuju da je i njen ciklus povećanja kamatnih stopa završen, prenosi Reuters.

U SAD, fjučerski referentnog S&P 500 indeksa porasli su za 0,3 odsto, dok je tehnološki Nasdaq ojačao za 0,4 odsto. Investitori iščekuju rezultate kompanije Apple za treći kvartal, a prema prognozama očekuje se pad njenih kvartalnih prihoda za jedan procenat.

MSCI, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana porastao je za 1,6 procenata, što je najveći dnevni rast od kraja jula, dok je tokijski Nikkei ojačao za 1,1 odsto. Kineski CSI 300 oslabio je za 0,2 odsto, a hongkonški Hang Seng ojačao je za 0,9 procenata.

Američki Fed odlučio je u sredu da zadrži referentnu kamatnu stopu u trenutnom rasponu od 5,25 do 5,50 odsto. Iako Pauel nije isključio još jedno njeno povećanje, tržišta su procenila da do toga verovatno neće doći.

Tržišta su sa 70 odsto verovatnoće procenila šanse da je pooštravanje politike Feda završeno, kao i da bi sledeće godine moglo da dođe do smanjenja kamatne stope za 85 baznih poena. Prinos na desetogodišnje obveznice trezora smanjen je za 15 baznih poena na 4,7196 odsto, što je najniže u poslednje dve nedelje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...