Uoči sastanka američkog Federalnog komiteta za otvoreno tržište

Grubišić: Ne očekujem preokret u politici Feda

AnalizaBankeBerzaIzdvajamoSvet

31.10.2023 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 5

Grubišić: Ne očekujem preokret u politici Feda Grubišić: Ne očekujem preokret u politici Feda
Ne treba očekivati preokret u politici američkih Federalnih rezervi tokom predstojećeg dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), ocenio je za Biznis.rs profesor... Grubišić: Ne očekujem preokret u politici Feda

Ne treba očekivati preokret u politici američkih Federalnih rezervi tokom predstojećeg dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), ocenio je za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

„Kada kažem da ne očekujem preokret, to znači da neće biti smanjenja, ali ni velikog povećanja kamatnih stopa. Verujem, ipak, da će doći do blagog rasta kamata. To je u skladu sa najavom predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) da će kamatne stope ostati neko vreme na povišenom nivou“, naveo je Grubišić.

Podsetimo, američka centralna banka poslednji put je povisila kamatne stope u julu, kada ih je podigla za 25 procentnih poena na nivo 5,25 do 5,50 odsto, a tom prilikom je nagovestila da je izgledno još jedno povećanje kamatne stope u narednim mesecima, zahvaljujući solidnoj ekonomiji. FOMC je na septembarskom sastanku zadržao kamatne stope nepromenjenim.

Podaci o rastu američkog BDP-a u trećem kvartalu za 4,9 odsto, što je bilo više od očekivanja ekonomista, idu u prilog očekivanjima da Fed neće ublažavati svoju monetarnu politiku još neko vreme, ocenio je naš sagovornik.

Pogotovo ako se ima u vidu da je inflacija i dalje iznad cilja centralne banke od dva odsto.

„Fed vodi računa o inflatornim očekivanjima, ali i o drugim aspektima ekonomije pri određivanju visine kamatnih stopa. Drugim rečima, gledaju prolazno vreme. Osim inflacije, prate se i podaci o zapošljavanju i privrednom rastu, a FOMC će uzeti u obzir i rizike“, rekao je Grubišić, ističući da su globalni rizici porasli zbog nove krize na Bliskom istoku.

Neki američki stručnjaci smatraju da je Fed završio sa ciklusom povećanja kamatnih stopa, koji je započet u martu prošle godine. Kamatne stope nalaze se na najvišem nivou u poslednje 22 godine, a prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice porasli su na maksimalne vrednosti u poslednjih 16 godina, usled zabrinutosti trgovaca zbog visoke inflacije.

Ekonomisti banke Morgan Stanley očekuju da će Fed uzeti u obzir nedavnu snagu američke ekonomske aktivnosti, ali da će ublažiti smernice o potrebi za dodatnim pooštravanjem monetarne politike. Cilj Feda je da zadrži kamatne stope dovoljno visokim da pojedinci i preduzeća troše manje novca, a da se privreda uspori bez zapadanja u recesiju.

Potrošači su nastavili da povećavaju svoju potrošnju, bez obzira na visoke kamate na kreditne kartice i druge kredite, što uznemirava ekonomsite, dok istovremeno održava brži tempo privrednog rasta. Poslodavci i dalje otvaraju nova radna mesta, a ne otpuštaju zaposlene kao u recesiji.

Međutim, postoje i znakovi da je potrošačka moć građana na ivici pucanja. Sve više ljudi zaostaje sa otplatom kredita za automobile, a banke su sve izbirljivije u pogledu toga kome odobravaju kredite i pod kojim uslovima. Suprotstavljeni podaci verovatno će uticati na centralnu banku da zadrži trenutne kamatne stope i sačeka sa njihovim eventualnim povećanjem, što očekuje oko 96 odsto ekonomista, prema navodima CNBC.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...