Odluka američkog Federalnog komiteta za otvoreno tržište

Fed zadržao nepromenjene kamatne stope

BankeSvet

20.9.2023 20:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fed zadržao nepromenjene kamatne stope Fed zadržao nepromenjene kamatne stope
Američke Federalne rezerve zadržale su nepromenjene kamatne stope u odluci objavljenoj u sredu, istovremeno ukazujući da i dalje očekuju još jedno povećanje pre kraja... Fed zadržao nepromenjene kamatne stope

Američke Federalne rezerve zadržale su nepromenjene kamatne stope u odluci objavljenoj u sredu, istovremeno ukazujući da i dalje očekuju još jedno povećanje pre kraja godine i manja smanjenja stope, nego što je ranije nagovešteno, iduće godine.

To konačno povećanje, ako ga bude, učinila bi u ovom ciklusu prema projekcijama koje je centralna banka SAD objavila na kraju dvodnevnog sastanka. Ako Fed poveća kamatne stope bilo bi to 12. povećanje od početka pooštravanja monetarne politike od marta prošle godine.

Stopa federalnih rezervi ostala je u rasponu između 5,25 i 5,50 procenata, što je najviše u poslednje 22 godine. Stopa određuje ono što banke međusobno naplaćuju za pozajmljivanje novca, ali se to takođe preliva u mnoge oblike potrošačkog duga.

„Bankarski sektor SAD je zdrav i otporan. Stroži uslovi kreditiranja za domaćinstva i privredu verovatno će uticati na privrednu aktivnost, zapošljavanje i inflaciju“, navode iz Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) u izjavi.

Iako se sada nije najavljivalo povećanje stope, postojala je znatna neizvesnost oko toga kuda će dalje krenuti FOMC. Prema dokumentima objavljenim u sredu, čini se da je naklonjenost ka restriktivnoj politici i visokim kamatnim stopama za duže.

Projekcije Feda pokazuju verovatnoću još jednog povećanja ove godine, a zatim dva smanjenja u 2024. godini, a ne četiri kako je projektovano u junu. To bi vratilo kamatnu stopu na oko 5,1 odsto. Inflacija u SAD u avgustu bila je 3,7 odsto, što je više od prognozirane vrednosti.

Dugoročno, članovi FOMC-a ponovo su ukazali na kamatnu stopu od 2,9 odsto 2026. godine. To je više od onoga što Fed smatra „neutralnom“ kamatom koja nije ni stimulativna ni restriktivna za privredni rast. Dugoročno očekivana kamatna stopa zadržala bi se na 2,5 odsto.

Fed je objavio i nove projekcije makroekonomskih pokazatelja, u kojima se prvi put pojavljuju predviđanja za 2026. godinu. Projekcija privrednog rasta za ovu godinu je sa junskih jedan odsto podignuta na 2,1 procenat, dok se za 2024. prognozira rast od 1,5 procenata. Dve godine nakon toga, američka privreda će rasti po 1,8 odsto, predviđaju Federalne rezerve.

Centralna banka je snizila i projekcije stope nezaposlenosti, pa se za 2023. očekuje stopa od 3,8 odsto (umesto prethodnih 4,1 odsto), za 2024. se predviđa 4,1 odsto (manje od 4,5), a isto je i za 2025. godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...