Šef američke centralne banke upozorava na rizik od dobrih podataka

Pauel: Fed „neće oklevati“ da ponovo podigne kamatne stope

BankeNovacSvet

10.11.2023 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pauel: Fed „neće oklevati“ da ponovo podigne kamatne stope Pauel: Fed „neće oklevati“ da ponovo podigne kamatne stope
Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorio je centralnu banku na rizik da bude „zavedena“ dobrim podacima o cenama, rekavši da je... Pauel: Fed „neće oklevati“ da ponovo podigne kamatne stope

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorio je centralnu banku na rizik da bude „zavedena“ dobrim podacima o cenama, rekavši da je misija vraćanja inflacije na ciljanih dva odsto „dug put“.

Govoreći na događaju u organizaciji MMF-a u četvrtak, predsedavajući Feda rekao je da su zvaničnici „zadovoljni“ povlačenjem cenovnih pritisaka, ali su prestali da zvuči sasvim jasno o problemu inflacije koji se pokazao upornijim nego što su kreatori politike očekivali, prenosi Financial Times.

„Znamo da tekući napredak ka našem cilju od dva odsto nije osiguran, inflacija nam je dala nekoliko lažnih slika. Ako bude prikladno da dodatno pooštrimo politiku, nećemo oklevati da to učinimo“, rekao je Pauel.

U znak da postoji mala hitnost u banci da odmah ponovo podigne kamatne stope, Pauel je naglasio da će Fed nastaviti da se „pažljivo kreće“, kako bi se „pozabavio i rizikom da bude zaveden sa nekoliko meseci dobrih podataka“, kao i da će se voditi računa o izbegavanju rizika preteranog zatezanja.

Pauelovo izlaganje, koje su nakratko prekinuli klimatski demonstranti, došli su nakon poslednjeg sastanka o politici centralne banke, na kojem su zvaničnici produžili pauzu u svojoj istorijskoj kampanji pooštravanja monetarne politike.

Druga uzastopna odluka da se referentna kamatna stopa zadrži na 5,25 do 5,50 odsto, što je najviši nivo u poslednje 22 godine, odražava oprez među zvaničnicima Feda usled mnoštva nepogoda od kojih se očekuje da će usporiti rast sa 4,9 odsto na godišnjem nivou, koliko je zabeleženo u trećem kvartalu.

 • Jj992

  10.11.2023 #1 Author

  Nismo ni sumnjali, ali takodje nece oklevati ni oni koji se tome protive

  Odgovori

 • Lelica

  12.11.2023 #2 Author

  Jedva cekaju

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.11.2023 #3 Author

  Sigurno ce to uraditi i to jako brzo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.