ne zna se kada bi centralna banka mogla početi da snižava stope

Fed dobio rezultate inflacije koje je želeo

Svet

27.1.2024 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Fed dobio rezultate inflacije koje je želeo Fed dobio rezultate inflacije koje je želeo
Američke Federalne rezerve (Fed) dobile su rezultat inflacije koje su želele, ali se još ne zna kada bi centralna banka mogla početi da snižava... Fed dobio rezultate inflacije koje je želeo

Američke Federalne rezerve (Fed) dobile su rezultat inflacije koje su želele, ali se još ne zna kada bi centralna banka mogla početi da snižava stope.

Fedova preferirana mera inflacije – „osnovni“ indeks izdataka za ličnu potrošnju koji isključuje nestabilne cene hrane i energije – iznosila je 2,9 odsto za decembar, nadmašujući procene, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

To je bilo prvi put da je ovo merilo palo ispod tri odsto od marta 2021. godine – mnogo pre nego što je centralna banka počela svoju najagresivniju kampanju podizanja stopa od 1980-ih.

Ono što je još više ohrabrujuće za čelnike centralnih banaka je da je temeljna stopa inflacije PCE pala na 1,5 odsto na tromesečnom godišnjem nivou, što je najniža stopa od kraja 2020. Na šestomesečnom nivou iznosila je 1,9 odsto drugi mesec zaredom. Obe te oznake su ispod Fed-ovog cilja od dva odsto.

Sada se postavlja pitanje jesu li podaci dovoljni da opravdaju smanjenje stopa koje je u skladu s očekivanjima ulagača koji su godinu započeli predviđajući da će popuštanje početi u martu.

Kreatori politike odbijaju taj optimizam, upozoravajući da im je potrebno više podataka kako bi bili sigurni u takav zaokret. Neki su čak sugerisali da bi se to moglo dogoditi tek u drugoj polovini godine.

Trgovci od petka daju 46 odsto šanse da će centralni bankari sniziti stope na sastanku u martu, a to je pad u odnosu na oko 56 odsto u samo nedelju dana i daleko u odnosu na prošlomesečnih 88 odsto.

Ulagači još s malom razlikom očekuju da će prvo smanjenje stići u maju, sa šansama da se to dogodi sada iznosi 51 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...