izvanredan prinos na ulaganje poslednjih godina

Više od trećine američkih sportskih klubova u vlasništvu investicionih fondova

InvesticijeNovacSvet

14.9.2023 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Više od trećine američkih sportskih klubova u vlasništvu investicionih fondova Više od trećine američkih sportskih klubova u vlasništvu investicionih fondova
Prema novom izveštaju PitchBooka, više od trećine od ukupno 153 profesionalna muška sportska kluba u SAD u takozvanim “glavnim” ligama – MLB, MLS, NBA,... Više od trećine američkih sportskih klubova u vlasništvu investicionih fondova

Prema novom izveštaju PitchBooka, više od trećine od ukupno 153 profesionalna muška sportska kluba u SAD u takozvanim “glavnim” ligama – MLB, MLS, NBA, NFL i NHL – delimično su ili u potpunosti u vlasništvu kompanija (fondova) za upravljanje privatnim kapitalom.

Grupa za istraživanje investicionih aktivnosti otkrila je da 60 američkih muških timova (i tri kanadska tima u američkim ligama) – čija se vrednost zajedno procenjuje na 205,9 milijardi dolara – imaju veze sa privatnim investicionim grupama. Ovaj broj postaje značajniji kada se uzme u obzir da NFL trenutno ne dozvoljava ulaganja fondova privatnog kapitala u svoje timove, nešto što vlasnici timova već neko vreme pokušavaju da promene.

Klubovi su u vlasništvu širokog spektra investicionih firmi, uključujući grupe specijalizovane za sportsko ulaganje kao što je Arctos Investing, koji poseduje manjinske udele u franšizama u sve četiri kvalifikovane američke sportske lige.

New York Yankees, drugi najvredniji tim na svetu sa procenjenom vrednošću od preko sedam milijardi dolara, u vlasništvu je porodice Štajnbrener (Steinbrenner) od 1971. Ovaj bejzbol klub je 2011. godine prodao manjinski udeo investicionoj firmi RLB Holdings sa sedištem u Konektikatu i njenom izvršnom direktoru Reju Bartošeku (Ray Bartoszek).

Iako početni iznos investicije nije obelodanjen, procenjeno je da su popularni “Jenkiji” vredeli 1,7 milijardi dolara u vreme kupovine. Sada se procenjuje da tim vredi 7,1 milijardu dolara, što znači da je njegova vrednost povećana za 317 odsto u međuvremenu. Predstavnik RLB Holdingsa odbio je da komentariše strategiju ulaganja kompanije.

Prošlog proleća, klub Washington Commanders iz NFL lige prodat je za šest milijardi dolara, postavljajući novi rekord za profesionalni sport u SAD. Prodaja po ovoj ceni znači da je dugogodišnji vlasnik Den Snajder (Dan Snyder) ostvario profit od 750 odsto, jer je kupio tim za 800 miliona dolara 1999. godine. Godinu ranije, milijarder Mat Išbia (Mat Ishbia) je kupio košarkaški klub Phoenix Suns za četiri milijarde dolara, dajući bivšem vlasniku Robertu Sarveru 1.000 procenata profita u odnosu na kupoprodajnu cenu iz 2004. godine.

Ovo nisu izolovane pojave. Između 2012. i 2021., vrednost prosečnog NBA tima je porasla za 387 odsto, dok je vrednost prosečnog NFL tima porasla za 215 odsto, a prosečna vrednost NHL tima porasla je za 207 odsto. Tokom tog vremenskog perioda, stopa prinosa u svih pet glavnih muških sportskih liga je daleko nadmašila prinose akcija u indeksu S&P 500.

Zašto naglo skače vrednost američkih sportskih klubova?

Nisu uvek bili ovoliko cenjeni klubovi u SAD. Tokom većeg dela 20. veka, sportski timovi su često, zapravo, poslovali u minusu. Na primer, kada je biznismen Džeri Bas (Jerry Buss) kupio LA Lakerse 1979. za 67,5 miliona dolara, sada dominantna NBA franšiza teško je mogla da rasproda mesta u svojoj dvorani.

Ali Bas je video potencijal “jezeraša” kao medijske imovine i giganta u industriji zabave. Iste godine kada je kupio tim, ESPN je pokrenut kao prvi kablovski kanal posvećen kablovskim vestima. Iznenadni pristup velike publike prenosima utakmica uživo širom zemlje uveo je novu stvarnost za profesionalni sport.

Brzo, uz pomoć kablovske televizije, regionalni timovi poput LA Lakersa postali su zabava za nacionalnu publiku. Ovo je pomoglo da se glavni tržišni timovi iz velikih gradova (Los Anđeles I Njujork, pre svih) pretvore u kulturne simbole, što je dovelo do decenija ekstremnog rasta za sve glavne sportske lige. To je dovelo do eksplozije vrednosti ugovora o licenciranju medija za prenose uživo, koji su glavni pokretač povećanja vrednosti profesionalnih sportskih timova.

Ovo važi i za procenu NBA timova. Godine 2011. samo dve godine pre nego što je umro, Bas je pregovarao o licenciranju vrednom 3,6 milijardi dolara sa Time Warner Cable. Pre tog ugovora, LA Lakersi su vredeli 643 miliona dolara. Godinu kasnije, tim je vredeo 900 miliona dolara. A sada, nešto više od decenije kasnije, vrede oko šest milijardi dolara, što je zapanjujućih 8.789 odsto povećanja za Basovu početnu investiciju 1979. godine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...