američki investitori vlasnici polovine engleske premijer lige

777 Partners na korak od preuzimanja fudbalskog kluba Everton

LifestyleSvet

12.9.2023 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

777 Partners na korak od preuzimanja fudbalskog kluba Everton 777 Partners na korak od preuzimanja fudbalskog kluba Everton
Kompanija 777 Partners na korak je od kupovine engleskog fudbalskog kluba Everton, nakon višemesečnih pregovora. Očekuje se da će dosadašnji vlasnik kluba Farhad Moširi,... 777 Partners na korak od preuzimanja fudbalskog kluba Everton

Kompanija 777 Partners na korak je od kupovine engleskog fudbalskog kluba Everton, nakon višemesečnih pregovora. Očekuje se da će dosadašnji vlasnik kluba Farhad Moširi, koji je uložio stotine miliona funti u tim iz Liverpula, povratiti makar deo tog investiranog novca, kazali su insajderi za Bloomberg.  

Ukoliko dogovor zaista bude postignut, Amerikanci će biti vlasnici tačno polovine od ukupno dvadeset klubova u prestižnoj Premijer ligi. Moshirijevo nasleđe uključuje delimično završen, najsavremeniji stadion u oblasti Bramli-Mur u Liverpulu.

777 Partners je privatni investicioni fond iz Floride, koji prethodnih godina značajno ulaže u fudbalske klubove, od Brazila do Belgije. Imao je neke takmičarske uspehe, kao što je vraćanje Genove u italijansku Seriju A. Suosnivač kompanije Džoš Vander (Josh Wander) kaže da je 777 Partners više nego udvostručio vrednost tima u ovom italijanskom klubu, dok je smanjio troškove tima za 50 odsto.

Njihov klub Vasco da Gama iz Brazila je takođe osvojio promociju u viši rang takmićenja prošle godine, dok je Hertha iz Berlina ispala u drugu ligu Nemačke. Everton je za dlaku izbegao ispadanje u poslednje dve sezone i loše je započeo tekuću sezonu sa samo jednim remijem i tri poraza.

Ispadanje iz Premijer lige u drugu ligu je skupo. Naknade za televizijsko emitovanje padaju sa minimalnih 100 miliona funti na manje od 10 miliona funti.

Moširija je podržao njegov bivši poslovni partner, Rus Ališer Usmanov, pre nego što je sankcionisan ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Njihova grupa je kupila tim 2016.

Tifosi Capital & Advisory, specijalizovana sportska poslovna savetodavna kompanija, savetuje 777 Partners o eventualnom preuzimanju, kao i kasnijem mogućem povećanju kapitala.

Everton je ranije takođe pregovarao sa MSP, sportskim investitorom, o ugovoru o pozajmici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...