Cilj da izvoz u IKT sektoru dostigne vrednost od 10 milijardi evra

Za drugu fazu izgradnje NTP Niš 25 miliona evra

InovacijeSrbija

20.2.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za drugu fazu izgradnje NTP Niš 25 miliona evra Za drugu fazu izgradnje NTP Niš 25 miliona evra
Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je u ponedeljak da će država u izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u Nišu uložiti 25 miliona evra, naglasivši... Za drugu fazu izgradnje NTP Niš 25 miliona evra

Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je u ponedeljak da će država u izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u Nišu uložiti 25 miliona evra, naglasivši da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine.

Brnabić je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova, naglasila da je ulaganje u mlade, obrazovanje i infrastrukturu stostruko isplativo, ukazavši na to da je ovaj projekat, koji je predstavljen u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, važan za budućnost naše zemlje.

Premijerka je navela da je više od 100.000 ljudi zaposleno u IKT sektoru, ukazavši i na to da je u 2023. godini ukupan izvoz u ovom sektoru iznosio 3,44 milijarde evra.

„Cilj nam je da do kraja 2027. godine izvoz u IKT sektoru dostigne 10 milijardi evra, kao i da ovaj sektor zapošljava 140.000 ljudi. Uverena sam u to da to možemo da uradimo“, rekla je Brnabić.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) naglasio je da Srbija postiže veliki uspeh na planu izgradnje naučno-tehnoloških parkova i da ta banka finansira naučno-tehnološke parkove u Srbiji sa 80 miliona evra.

On je najavio da će EBRD finansirati i individualne startapove u Srbiji, pozvavši pritom mala i srednja preduzeća da konkurišu za grantove EU.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović ukazao je na to da u NTP u Nišu posluje 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih.

Ove kompanije su utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda. Verujem u to da je NTP dao doprinos njihovom uspehu, istakao je Ranđelović.

Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, obuhvataće blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...