Ove godine iz budžeta četiri milijarde evra za infrastrukturu

Vujko: Millennium Team apsolutno može da bude kao „stari“ Energoprojekt

InfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbija

5.3.2024 12:44 Autor: Milica Rilak 10

Vujko: Millennium Team apsolutno može da bude kao „stari“ Energoprojekt Vujko: Millennium Team apsolutno može da bude kao „stari“ Energoprojekt
Generalni direktor kompanije Millennium Team Stojan Vujko ocenio je tokom diskusije na Kopaonik biznis forumu da ta kompanija „apsolutno“ može da bude ono što... Vujko: Millennium Team apsolutno može da bude kao „stari“ Energoprojekt

Generalni direktor kompanije Millennium Team Stojan Vujko ocenio je tokom diskusije na Kopaonik biznis forumu da ta kompanija „apsolutno“ može da bude ono što je u doba Jugoslavije bio Energoprojekt, koji je kao izvoznik građevinskog znanja i usluga bio prisutan na stranim tržištima.

Vujko je na panelu „Razvoj infrastrukture u vreme rastućih kamatnih stopa“ rekao da investicioni ciklus države u infrastrukturi njegovoj i drugim domaćim građevinskim kompanijama daje priliku da steknu iskustva i reference za izlazak na strana tržišta, dok ministar građevinarstva Goran Vesić smatra da je vreme da domaće kompanije urade „jedan veliki infrastrukturni projekat“.

Vesić je tokom panela koji se bavio razvojem i finansiranjem infrastrukturnih projekata rekao da država po svemu sudeći neće više ulagati u visokogradnju, ali da ostaje pri investicijama u infrastrukturu, kao i da joj je veoma stalo da učešće domaćih kompanija u takvim projektima bude što značajnije.

Na napomenu moderatorke panela, potpredsednice Saveza ekonomista Srbije Dragijane Radonjić Petrović, da su domaće firme mahom podizvođači na velikim infrastrukturnim projektima i da se suočavaju sa problemima u naplati od stranih izvođača, ministar Vesić je odgovorio da je nova praksa države da se, osim obaveznog učešća domaćih kompanija u poslu, u ugovore unosi i klauzula da ne može da se plati izvođaču ako nije namirio domaće podizvođače.

On je rekao da će samo tokom ove godine iz budžeta u infrastrukturu biti uloženo oko četiri milijarde evra.

„Mislim, inače, da je vreme da domaće kompanije urade jedan veliki infrastrukturni projekat i o tome ćemo razmišljati u Vladi. Mislim da je došao trenutak da napravimo konzorcijum domaćih kompanija za neki veliki put ili prugu i mislim da ćemo time pokazati da naše kompanije to mogu da urade i pripremaćemo se za to“, rekao je Vesić i dodao da je to „nešto što nas čeka u budućnosti“.

Goran Vesić / KBF Screenshot

Po prvi put na panelu Kopaonik biznis foruma učestvovao je generalni direktor Millennium Teama Stojan Vujko. Ta kompanija u oblasti izgradnje infrastrukture posluje duže od 20 godina, ima više od 2.000 radnika i ostvaruje oko 300 miliona evra prihoda godišnje, a među povezanim pravnim licima ima i dva instituta – Goša i Jaroslav Černi.

„Domaće kompanije su stub i nosilac investicionog ciklusa koji je u toku, koji je vredan 18 do 20 milijardi evra i koji se ne može izvesti bez domaćeg znanja. Domaće kompanije tako dobijaju značajne reference, iskustvo i mogućnost izlaska na strana tržišta. Perspektiva je, dakle, da građevinska operativa postane izvozno orijentisana„, ocenio je Vujko.

Na pitanje moderatorke da li treba da očekujemo da će Millennium Team u horizontu od pet do deset godina postati nešto kao „stari“ Energoprojekt, Vujko je odgovorio – apsolutno da.

„Važno je da se fokusiramo na okolna tržišta zemalja članica Open Balkan inicijative i možda na afričko tržište, gde tradicionalno imamo dobre odnose i gde su ovdašnje firme izgradile brojne infrastrukturne objekte“, rekao je Vujko.

Generalni direktor Millennium Teama nije isključio ni mogućnost da ta kompanija u perspektivi finansira izlazak na strana tržišta preko korporativnih obveznica.

Upravo je finansiranje građevinskih projekata jedno od ključnih pitanja u vreme globalnog rasta kamatnih stopa – što znači da su neki projekti dobili zeleno svetlo investitora, a neki ne.

U toku je revolucija infrastrukture, a na tri polja nema zastoja u finansiranju – to su energetika i energetska tranzicija, telekomunikacije i razvoj 5G mreže i treće je smanjivanje zavisnosti od Kine, što traži novu infrastrukturu za nove rute snabdevanja. Ono gde su investicije usporile je stanogradnja“, rekao je Filip Boras, partner advokatske kuće Baker McKenzie.

Filip Boras / Foto: KBF Screenshot

Boras je istakao da je globalni trend da se smanjuje udeo državnog finansiranja u izgradnji infrastrukture, dok raste učešće privatnog kapitala.

„Da bi se to desilo u Srbiji mora se obezbediti jačanje pravne sigurnosti“, rekao je Boras dok je ministar Vesić napomenuo da država ne beži od učešća privatnih investitora u infrastukturnim projektima.

„Nas u narednom periodu čeka reforma pojedinih javnih preduzeća upravo iz oblasti infrastrukture, poput železničkih i putnih, tako da će to biti prilika da pričamo sa različitim (privatnim investicionim) fondovima da uđu u te projekte“, rekao je Vesić.

Nikola Đukić, predsedik izvršnog odbora Uniqa osiguranja, napomenuo je da industrija osiguranja mora da prati razvoj infrastrukture i da domaći osiguravači to i rade na adekvatan način kroz osiguranje izgradnje i osiguranje od profesionalne odgovornosti, odnosno štete načinjene trećim licima.

„Ne treba zaboraviti da su rizici najčešče iz domena elementarnih nepogoda. Prošle godine smo se, recimo, suočili sa dve ili tri superćelijske oluje koje su prouzrokovale štete“, podsedio je Đukić i naglasio da će od ključnog značaja za procenu rizika biti primena ESG standarda.

Nicola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, istakao je da je tokom Kopaonik biznis foruma bilo dosta reči o brzini i kvalitetu privrednog rasta Srbije, kao i o tome kako udvostručiti stope rasta u budućnosti.

Države koje su uspele da postignu i održe visoke stope rasta obezbedile su visoke stope trgovinske saradnje i dobru povezanost sa drugim tržištima, a mi bankari smo napravili računicu koja kaže – ako smanjite čekanje na granicama za tri sata,dodajete po dva procentna poena na BDP po glavi stanovnika“, rekao je Pontara ističući značaj dobro odabranih infrastrukturnih projekata.

Ministar Goran Vesić je, inače, podsetio da će samo tokom ove godine biti završeno 166 kilometara novih autoputeva i saobraćajnica, i najavio da će tokom ove godine u novembru početi izgradnja auto-puta Karađorđe, dok bi trebalo da počne i izgradnja puteva iz Požege ka granici sa Crnom Gorom (Duga Poljana) i Bosnom i Hercegovinom (Kotroman).

  • AJA

    5.3.2024 #1 Author

    Trebaju ulaganja, infrastruktura je vazna za jednu drzavu u svakom pogledu.

    Odgovori

  • tamara71

    5.3.2024 #2 Author

    Svaka cast

    Odgovori

  • SENSEI

    6.3.2024 #3 Author

    Pa ništa i ne može biti kao nešto staro. Sve sto je novo, drugačije je

    Odgovori

  • SUNCE

    6.3.2024 #4 Author

    To bi bilo lepo jer je Energoprojekt bio jaka firma sa dosta radnika i dobrim platama koje su hranile mnoge porodice.

    Odgovori

  • Ha

    6.3.2024 #5 Author

    Naravno da može jer je kao i Energoprojekt u državnom budzetu kao projekat i kao parazit.

    Odgovori

    • Branko

      6.3.2024 #6 Author

      Kao dugogodisnji radnik Energoprojekta i dobri poznavalac gradjevinskih kompanija u Srbiji,Milenijumu mogu samo da pozelim da se izbori da ih ne zadesi sudbina Montere,Inter Copa i ostalih jer su na dobrom putu da se u skoroj buducnosti ugase.Energoprojekt je svetlosnim godinama ispred svih

      Odgovori

      • Drago

        6.3.2024 #7 Author

        Ma nece, ne brini, znamo da neće.

        Odgovori

  • LEBRON

    10.3.2024 #8 Author

    Ko stoji iza Mileniuma?

    Odgovori

  • Boba321

    10.3.2024 #9 Author

    Milenium broj jedan kod nas, sve crveno beli kranovi

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.4.2024 #10 Author

    Energoprojekt je radio po celom svetu i donosio devize u svoju zemlju. A ovi pleve samo u Srbiji u dilu sa državom svaki posao na kraju tri puta više se naplati od početne cene. Pa i Borovica je bio mnogo jak a sad???

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...