Objavljena nova Uredba o utvrđivanju prostornog plana

Šta donosi faza III izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona: Planirana izgradnja pontona na Savi i hotela sa 400 soba

Srbija

22.2.2024 11:27 Autor: Milica Rilak 5

Šta donosi faza III izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona: Planirana izgradnja pontona na Savi i hotela sa 400 soba Šta donosi faza III izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona: Planirana izgradnja pontona na Savi i hotela sa 400 soba
Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (NFS), baziranom na daljem planskom razvoju područja i... Šta donosi faza III izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona: Planirana izgradnja pontona na Savi i hotela sa 400 soba

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (NFS), baziranom na daljem planskom razvoju područja i započetim prethodnim fazama, kao i na njihovoj funkciji nakon završetka međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, stoji u Uredbi koju je usvojila Vlada Srbije a koja se odnosi na treću fazu izgradnje tog kompleksa.

Granicom Prostornog plana NFS – III faza je obuhvaćen deo teritorije gradske opštine Surčin, od Surčinskog polja do obilaznice oko Beograda, površine od oko 350 hektara.

Prostorni plan – Faza III, između ostalog, detaljno uređuje povezivanje područja izgradnje sa postojećom obilaznicom oko Beograda, kao i sa delom autoputa Novi Beograd – Surčin i aerodromom Nikola Tesla.

Кompleksi i celine formirani prethodnim fazama upotpunjeni su sadržajima neophodnim za kvalitetno funkcionisanje tokom realizovanja širokog spektra manifestacija. Celina E2 pored hotela, dopunjena je objektima vaspitno obrazovnih ustanova – kombinovanom dečijom ustanovom i osnovnom školom, neophodnim po transformaciji smeštanih kapaciteta u stambeni kompleks, nakon održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027″, ističe se u Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku.

Nova saobraćajna mreža i ponton na Savi

Unutar prostora obuhvaćenog granicom Prostornog plana NFS – III faza, planirano je osam novih saobraćajnica.

Izvor: Uredba o o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – faza III

„Veza sa širom saobraćajnom mrežom ostvaruje se preko denivelisanog ukrštaja tipa ‘pola deteline’ saobraćajnice Nova 4 sa deonicom Novi Beograd – Surčin kao delom autoputa E-763 (Nova Vinogradska), kao i južno od petlje ‘Surčin jug’, gde je planiran još jedan denivelisani ukrštaj – petlja ‘Nacionalni stadion’ planirane saobraćajnice Nova 3 i obilaznice oko Beograda. Planirana denivelisana raskrsnica je tipa ‘truba’ i definisana je u skladu sa kriterijumima iz Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75, deonica Beograd–Niš“, ističe se u uredbi.

Veza sa planiranim pontonom za javni prevoz na reci Savi omogućena je saobraćajnicom Nova 7.

Budući Gradski ponton za javni prevoz putnika, veličine 300 kvadrata sa jednom etažom, kako je navedeno, može se postaviti u akvatoriji u zoni definisanoj granicom Prostornog plana NFS – III faza.

„Na ovaj način stvara se mogućnost pristupa Nacionalnom fudbalskom stadionu još jednim vidom saobraćaja i ujedno afirmiše uvođenje rečnog transporta u gradski sistem javnog transporta putnika“, stoji u uredbi.

Pristup plutajućem objektu i način vezivanja za obalu zavisiće od tipa obale.

„Projektovanje, izgradnju pristupne staze i infrastrukturnih priključaka do objekta kao i način vezivanja za obalu i za plutajući objekat uraditi u zavisnosti od tipa obale i u skladu sa uslovima nadležne institucije“, naloženo je uredbom.

Kada je reč o železničkom saobraćaju, predviđen produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun – Aerodrom Nikola Tesla – Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion – Obrenovac (linija 7).

„Trasa železničke pruge, kao i sama železnička stanica Nacionalni stadion predmet su posebnog planskog dokumenta – Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do Reke Save – etapa 1 – deonica Zemunsko polje – Nacionalni stadion“, napominje se u uredbi.

Planirane su i biciklističke staze u profilu šest od ukupno osam novih saobraćajnica, a napominje se i da na svakoj parceli, prilikom izrade tehničke dokumentacije, treba obezbediti parking mesta za bicikle, kao i parking mesta opremljena električnim punjačima.

Hotel sa 400 soba, obdanište i osnovna škola

Prostornim planom za fazu III izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona planirana je i izgradnja hotela kapaciteta 400 soba i orijentacione površine nešto manje od 19,5 hiljada kvadratnih metara, uz napomenu da će se „tačna površina odrediti u Republičkom geodetskom zavodu prilikom formiranja građevinske parcele“.

Sa planiranom namenom „pratećih smeštajnih kapaciteta“, budući hotel će, kako stoji u uredbi, pri projektovanju i realizaciji biti razvrstan u odgovarajuću kategoriju, pa u uredbi ne stoji koliko „zvezdica“ bi trebalo da ima.

Takođe, u okviru Celine E2 planira se izgradnja vrtića veličine oko 6.000 kvadrata i maksimalnog kapaciteta za 270 korisnika.

EXPO 2027 Residential / Izvor: srbija2027.gov.rs

Objekat predškolske ustanove je namenjen za obezbeđenje kapaciteta za decu predškolskog uzrasta iz budućeg stambenog kompleksa, kao i delom prema potrebama zaposlenih u kompleksu celine E1 (izložbeni prostor) i kompleksa Nacionalnog fudbalskog stadiona.

U samoj uredbi, međutim, stoji i da je za planirani broj budućih stanovnika na prostoru EXPO i stadiona, koji se procenjuje na oko 4.500 potrebno obezbediti „kapacitete“ za oko 315 do 337 dece predškolskog uzrasta.

„Za preostalih 60 do 70 dece planira se realizacija depandansa predškolske ustanove pri novoj osnovnoj školi, koja je predviđena na parceli od oko 1,36 ha“, ističe se u uredbi.

Za planirani broj stanovnika očekuje se, inače, oko 540 dece školskog uzrasta, pa je planirana izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 600 učenika, raspoređenih u 24 odeljenja sa radom u jednoj smeni.

Kako će uredba biti sprovedena u delo?

U uredbi se naglašava da realizacija kompleksa EXPO 2027 sa pratećom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom predstavlja prioritet u razvoju Republike Srbije i grada Beograda.

„Osnovna organizaciona mera implementacije Prostornog plana NFS – III faza podrazumeva definisanje međusobnih obaveza, prava i odgovornosti u implementaciji planskih rešenja između Republike Srbije i grada Beograda sa jedne strane, kao i investitora sa druge strane„, stoji u završnim tačkama uredbe.

Dalje, podrazumeva formiranje institucija i radnih tela za implementaciju pojedinih planskih rešenja, u zavisnosti od oblasti i nivoa intervencije kao i praćenje realizacije planskih rešenja, monitoring i evaluaciju od strane Republike Srbije, grada Beograda i investitora.

„Implementaciju Prostornog plana NFS – III faza posredno prate i sprovode Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i organi Grada Beograda nadležni za poslove urbanizma, građevinskih poslova, inspekcije, komunalnih poslova i druge institucije“, propisano je uredbom.

  • aman

    23.2.2024 #1 Author

    kakvo pranje para, umesto da se prave skole, vrtici, garaze i ostalo sto je ljudima u gradu stvarno potrebno…

    Odgovori

  • Emilija

    23.2.2024 #3 Author

    Bacanje para

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    23.2.2024 #4 Author

    Kulturno pranje novca i zatupljenje naroda sasvim

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.2.2024 #5 Author

    Ovo će mnogima dobro doći ko učestvuje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...