Država subvencioniše do 20 odsto vrednosti investicije

Da li će se hotelijerima isplatiti proširenje kapaciteta zbog svetske izložbe EXPO 2027?

InvesticijeNekretnineTurizam

12.2.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 8

Da li će se hotelijerima isplatiti proširenje kapaciteta zbog svetske izložbe EXPO 2027? Da li će se hotelijerima isplatiti proširenje kapaciteta zbog svetske izložbe EXPO 2027?
Za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027 srpski hotelijeri mogu da dobiju subvencije za izgradnju novih hotela ili proširenje postojećih objekata. Država će subvencionisati do... Da li će se hotelijerima isplatiti proširenje kapaciteta zbog svetske izložbe EXPO 2027?

Za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027 srpski hotelijeri mogu da dobiju subvencije za izgradnju novih hotela ili proširenje postojećih objekata. Država će subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa tri, četiri ili pet zvezdica.

Ministar finansija Siniša Mali subvencije je obrazložio potrebom za hiljadama novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji, kako bi se podmirile potrebe EXPO 2027.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić u razgovoru za Biznis.rs kaže da je to jako dobra prilika za hotelijere, s obzirom na važnost manifestacije i očekivani broj gostiju.

“Svakako treba voditi računa i o periodu nakon EXPO 2027. Smatram da su nam potrebniji hoteli sa tri ili četiri zvezdice koji će moći da budu konkurentni i nakon ove manifestacije. Verujem da će svi hotelijeri koji ispunjavaju uslov aplicirati za ovu vrstu pomoći jer je značajna”, ističe Seničić.

Na pitanje da li su Srbiji, odnosno Beogradu neophodni dodatni smeštajni kapaciteti od nekoliko hiljada kreveta i soba, naš sagovornik kaže da postoji potreba imajući u vidu konstantan rast potražnje i povećanje dolazaka stranih gostiju.

Mislim da nam je potrebno više hotela srednje kategorije, turističkih sa dobrim kvalitetom i uslugom ili sa konkurentnom cenom. S druge strane, kada dostignemo određeni kapacitet hotela za očekivati je da i prosečna cena smeštaja bude u blagom padu zbog konkurencije, kao i očekivane stagnacije potražnje u nekom narednom periodu. Slično kako je i na drugim evropskim destinacijama koje se nalaze u toj fazi, kao što su Budimpešta, Prag ili Beč“, objašnjava Seničić.

foto: Rawpixel

Direktor hotela Hilton u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je agenciji Beta da odluka o proširenju ili rekonstrukciji kapaciteta nije jednostavna jer pored finansijskih troškova zahteva i analizu mogućnosti da se popune nakon završetka izložbe.

„Razmišljamo o gradnji novih kapaciteta. Subvencija države je privlačna, ali u određenom roku do kraja 2026. godine treba obezbediti lokaciju, sve dozvole i projekat koji se radi po nekoliko godina“, rekao je Vasilijević.

Hotel Mažestik u Beogradu će, prema rečima direktora Dragana Živkovića, verovatno konkurisati za državni podsticaj samo za adaptaciju, jer nema prostora za proširenje.

Da li su subvencije ekonomski opravdane?

Komentarišući najavljene podsticaje ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da nema previše logike u subvencionisanju hotelijerstva, jer ova grana svakako doživljava bum u Srbiji.

“Ali imali smo primere subvencija koje su bile sličnog karaktera. Konkretno, subvencije u hotele značile bi državno podsticanje privremenog kreiranja viška ponude vođeno jednim događajem i nadanjem da će se taj višak popunjavati iz rasta interesa za Srbiju. Imajući u vidu ljubav prema subvencijama koja je konstanta u Srbiji, moguće je da će se pojaviti i gde najmanje očekujemo razmišljajući na tržišni način. Ruku na srce, u poređenju sa arbitrarnim bacanjem helikopterskog novca, subvencije su pojam racionalne budžetske potrošnje”, ocenjuje naš sagovornik.

Stevanović ističe da se o isplativosti ovakvih investicija razmišlja na dugi rok.

“Trebalo bi posmatrati odnos očekivanih godišnjih prihoda i rashoda od objekata koji se grade za EXPO, gde se prihodima pridodaje omiljena stavka državnih investicija u svetu – nematerijalni efekti i multiplikacija. Prihodi od same specijalizovane izložbe su na dugi rok manje bitan faktor u investicionoj analizi”, objašnjava Stevanović u razgovoru za Biznis.rs.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi bilo pametno da svaki projekat doživi neku vrstu računice šta se očekuje kao uspeh.

“Mi to za sada nemamo, što se tiče sajma EXPO 2027. Trebalo bi pre svega da imamo javne informacije – koliko će sve trajati, šta ćemo izgraditi… Na taj način bi se došlo do nekog zaključka da li je isplativo, a veliki broj ekonomista misli da nije”, navodi Kovačević.

On ističe da je nepoznato još mnogo stvari oko izložbe koja će se održati u Beogradu 2027. godine.

“Koliko će ljudi učestvovati, koliko je potrebano kapaciteta, pa čak i koliko će trajati EXPO – mi ne znamo. Troškovi će se nastaviti, ali neće biti korišćeni kapaciteti na isti način. Veliki broj mojih kolega smatra da je to promašena investicija”, ocenjuje Milan Kovačević u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je reč o investicijama, naši sagovornici se slažu da će najviše novca dati Vlada Srbije, ali će sigurno biti i stranih kompanija koje će ulagati.

“Biće verovatno diverisfikovano, kao što je inače u infrastruktirnim poslovima u Srbiji. I to je dobro, svaka kompanija iz različitih zemalja koja uđe u Srbiju nas čini zemljom koja se posmatra kao mesto zarade, što je ključno za naš položaj u svetskoj privredi, a istovremeno ne padamo u zavisnost od bilo koga”, zaključuje Aleksandar Stevanović.

 • Mike

  12.2.2024 #1 Author

  Hoće onima koji su u dilu sa Šefom. Obični građani će biti još bedniji, ali bitno da su glasali za Šefa. On je već milijarder, od tih 17 i kusur milijardi za izložbu koje je uložio… Pardon, koje smo mi uložili. 😶

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  12.2.2024 #2 Author

  Ako urade dobru procenu sigurno hoće

  Odgovori

 • tamara71

  12.2.2024 #3 Author

  Tesko, sta ce da rade posle EXPO?

  Odgovori

 • MIKIMILE

  13.2.2024 #4 Author

  Videcemo sta ce biti

  Odgovori

 • SALIMAR

  13.2.2024 #5 Author

  Verovatno samo oni kojima će se to isplatiti…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  17.2.2024 #6 Author

  Sigurno će se isplatiti

  Odgovori

 • DUCA

  18.2.2024 #7 Author

  Možda samo dok traje EXPO ali i to je pitanje.

  Odgovori

 • Emilija

  23.2.2024 #8 Author

  Ko je u poznatim krugovima moci isplatice se

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...