Usvojena Uredba o pravilima postupka nabavke za međunarodnu izložbu

Vlada za EXPO 27 može da dodeli poslove vrednosti i do 24 miliona dinara bez javnog poziva

InfrastrukturaSrbija

6.2.2024 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlada za EXPO 27 može da dodeli poslove vrednosti i do 24 miliona dinara bez javnog poziva Vlada za EXPO 27 može da dodeli poslove vrednosti i do 24 miliona dinara bez javnog poziva
Uredbom o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO, predviđeno je da su limiti za sprovođenje postupka... Vlada za EXPO 27 može da dodeli poslove vrednosti i do 24 miliona dinara bez javnog poziva

Uredbom o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO, predviđeno je da su limiti za sprovođenje postupka nabavke za koji se objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim firmama 12 miliona dinara za dobra i usluge i 24 miliona dinara za radove, odlučila je Vlada Srbije.

Za nabavke manje vrednosti, ponude se prikupljaju tako što naručilac bira privredne subjekte koji su „prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku“ i njima šalje poziv za podnošenje ponuda.,objavila je eKapija.

U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 3,5 miliona dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost šest miliona dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i ukoliko smatra da je potrebno i konkursnu dokumentaciju, jednom ili većem broju privrednih subjekata koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku, piše u Uredbi.

Za nabavke do 12, odnosno 24 miliona dinara, potrebno je da naručilac pošalje poziv na adrese najmanje tri firme.

„U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12 miliona dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24 miliona dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju, na adrese najmanje tri privredna subjekta, koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku“, stoji u Uredbi.

Za cifre koje su više od toga, objavljuje se i javni poziv.

„U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.001 dinar i viša, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.001 dinar i viša, naručilac na Portalu objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim privrednim subjektima“, piše u Uredbi.

Naručilac u postupku nabavke dodeljuje ugovor ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.

Podsetimo, Skupština je u oktobru prošle godine usvojila i poseban (lex specialis) Zakon o posebnim postupcima radi izgradnje potrebnih objekata za međunarodnu izložbu Expo Beograd 2027 i Nacionalnog stadiona, kojim se isključuje primena Zakona o javnim nabavkama.

U zakonu se navodi da je investitor objekata za izložbu, smeštaj gostiju i Nacionalnog fudbalskog stadiona Republika Srbija ili privredno društvo koje će osnovati, a koje ima pravo i obaveze investitora.

To, kako se navodi u zakonu, posebno privredno društvo kao i društvo posebne namene neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke.

  • Mike

    6.2.2024 #1 Author

    Ali „Vlada“ 🤣🤣🤣
    Koliko je ovo sve nelegalno i lopovski nemam reči… 🧐

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.2.2024 #2 Author

    Ko bude mogao da konkurise, a bice ih dosta,visestruko ce im se isplatiti..

    Odgovori

  • ZELJKA

    9.2.2024 #3 Author

    Super!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...