od osnivanja odobreno finansiranje 497 projekata

Za petogodišnjicu rada Fond za nauku dodelio priznanja domaćim istraživačima

LifestyleSrbija

21.3.2024 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za petogodišnjicu rada Fond za nauku dodelio priznanja domaćim istraživačima Za petogodišnjicu rada Fond za nauku dodelio priznanja domaćim istraživačima
Fond za nauku Republike Srbije obeležio je pet godina od osnivanja svečanom ceremonijom dodele priznanja istraživačima za izuzetan doprinos nauci kroz projekte Fonda za... Za petogodišnjicu rada Fond za nauku dodelio priznanja domaćim istraživačima

Fond za nauku Republike Srbije obeležio je pet godina od osnivanja svečanom ceremonijom dodele priznanja istraživačima za izuzetan doprinos nauci kroz projekte Fonda za nauku. Ova prestižna priznanja Fonda za nauku dodeljena su po prvi put.

Na događaju „Nauka menja svet“ predstavljena je i nova generacija mladih naučnika koja će u naredne dve godine raditi na važnim projektima u okviru programa PROMIS 2023 Fonda za nauku.

Fond za nauku Republike Srbije je tokom pet godina rada otvorio 11 programa sa ukupnim budžetom od 81,7 miliona evra. Za finansiranje je odobreno 497 projekata iz svih naučnih oblasti. Na projektima je angažovano više od 3.000 istraživača iz Srbije iz 145 naučnoistraživačkih organizacija iz naše zemlje.

V.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije dr Milica Đurić-Jovičić je tokom svečanosti istakla da je veoma ponosna na postignute rezultate.

„Obezbedili smo sredstva za rad istraživača, opremu, međunarodnu saradnju, publikacije kroz skoro pet stotina projekata na kojima radi više od 3.000 istraživača. Takođe, Fond je i na međunarodnom nivou prepoznat kao stabilna evropska institucija – postali smo član Upravnog odbora međunarodne organizacije Science Europe koja okuplja fondove za finansiranje nauke u Evropi“, rekla je v.d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić-Jovičić.

Direktor Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara istakao je da se Fond za nauku etablirao kao ključno sredstvo za podizanje nivoa i kvaliteta istraživanja u Srbiji, sa praktičnom primenom u ekonomiji i društvu.

„Konkurentnost procesa dodele grantova pomaže istraživačima da se prijavljuju za veće evropske i međunarodne grantove i ojačaju saradnju sa istraživačima u inostranstvu i partnerima iz industrijskih oblasti. Ove aktivnosti značajno su doprinele unapređenju inovacionog ekosistema u Srbiji“, izjavio je Pontara.

Priznanja Fonda za nauku dodeljena su istraživačima za izuzetan doprinos u nauci i to u osam kategorija: za izvrsnost u istraživanju (dobitnik: dr Jakša Vučičević), za izvrsnost u oblasti biomedicinskih nauka (dobitnice: dr Tatjana Simić i dr Irena Aranđelović), za istaknute naučne rezultate iz prirodnih nauka (dobitnici: dr Marko Stalevski i dr Milica Vujković), za doprinos u oblasti tehničko-tehnoloških nauka (dobitnik: dr Aleksandra Mišan), za izvrsnost u oblasti društvenih i humanističkih nauka (dobitnica: dr Emilija Nikolić), za mladog rukovodioca u ranoj fazi karijere (dobitnica: dr Aleksandra Buha Đorđević), za otvorenu nauku (dobitnica: dr Aleksandra Janković) i za naučnu komunikaciju (dobitnica: dr Ana Banko).

Na svečanosti su predstavljeni i rukovodioci 30 projekata podržanih u okviru programa PROMIS 2023 koji je namenjen podršci mladim istraživačima i naučnicima u ranoj fazi karijere. Ukupan budžet programa iznosi četiri miliona evra, a na odobrenim projektima u naredne dve godine radiće 156 mladih istraživača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...