Prednosti i mane osnivanja različitih formi preduzeća

Kako preduzetnik može da postane društvo sa ograničenom odgovornošću?

Moja firmaPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbija

25.1.2022 13:23 Autor: Ljiljana Begović 12

Kako preduzetnik može da postane društvo sa ograničenom odgovornošću? Kako preduzetnik može da postane društvo sa ograničenom odgovornošću?
Kada se odluče da pokrenu sopstveni biznis budući vlasnici preduzeća često se pitaju da li da postanu preduzetnici ili otvore društvo sa ograničenom odgovornošću... Kako preduzetnik može da postane društvo sa ograničenom odgovornošću?

Kada se odluče da pokrenu sopstveni biznis budući vlasnici preduzeća često se pitaju da li da postanu preduzetnici ili otvore društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Knjigovođe, ali i poreznici, smatraju da bi pre donošenja ovakve odluke trebalo razmisliti o svim prednostima i manama oba načina pravnog organizovanja.

Kao prednosti poslovanja u formi preduzetnika obično se navode manji porezi i lakši početak rada, dok je mana u odnosu na d.o.o. to što preduzetnik odgovara celokupnom imovinom, kako za privatne, tako i za poslovne obaveze.

S druge strane, mana preduzetnika je prednost onih koji rade u formi društva sa ograničenom odgovornošću – što vlasnik odgovara samo uplaćenim ili unetim kapitalom i preko toga ne postoji odgovornost. Takođe, ako biznismen planira da unapredi i razvija svoje poslovanje, prema rečima poreskih savetnika, bolje je da izabere formu d.o.o.

Ono što se može navesti kao nedostatak d.o.o. je obaveza plaćanja većeg poreza, kao i obavezno vođenje knjiga, u odnosu na preduzetnike koji mogu biti i paušalci i tu obavezu izbeći.

Preduzetnik plaća porez na prihod od samostalne delatnosti u visini od 10 odsto, dok d.o.o. plaća porez na dobit u visini od 15 procenata.

Većina lica se opredeljuje da poslovanje započne kao preduzetnik zato što je to mnogo jednostavnija forma organizovanja. Preduzetnik slobodno raspolaže novcem sa preduzetničkog računa i može ga podizati bez takozvanog „pravdanja gotovinskim računima“.

Foto: Pexels.com

Međutim, u slučaju da preduzetnik posluje tako da ostvari mogućnosti razvijanja biznisa i pređe granicu za ulazak u PDV može, prema rečima naše sagovornice advokata Nevene Petrović, da pređe u drugi oblik organizovanja.

“Postoji mogućnost prelaska preduzetnika u d.o.o. ali ne neposredno, već je to moguće ostvariti prvo gašenjem preduzetničke radnje, a zatim nastavljanjem obavljanja delatnosti u drugoj formi, odnosno kao d.o.o.”, navodi Petrović.

Razlozi zbog kojih se, prema njenom iskustvu, preduzetnici odlučuju da promene formu poslovanja jeste skaliranje biznisa, ulazak još jednog partnera ili više njih, jer d.o.o. ima takvu strukturu da može imati više vlasnika.

“Takođe, oni koji nisu vodili knjige, odnosno koji su bili paušalci, probijanjem limita od osam miliona dinara moraju da počnu da vode knjige, a ne mogu ni uzimati novac sa poslovnog računa bez pravdanja, Ujedno dolaze u obavezu plaćanja poreza na dobit. Sve to su uglavnom razlozi zbog kojih se preduzetnici odlučuju da pređu u d.o.o.”, navodi Petrović.

Pošto preduzetnička radnja mora da se ugasi da bi se nastavilo poslovanje d.o.o će dobiti novi matični broj i novi PIB, a poreske prijave se moraju ponovo podneti.

“Važno je naglasiti da se pre otvaranja d.o.o. umesto preduzetničke radnje moraju namiriti sve obaveze preduzetnika, pa onda ponovo podneti prijava za registraciju u APR-u. Na taj način preduzetnik će biti ugašen, a novoosnovani d.o.o. će nastaviti da obavlja delatnost kao naslednik preuzimajući na osnovu rešenja APR-a sve dosadašnje poslove”, objašnjava advokat Nevena Petrović.

Ona dodaje da kada jednom preduzetnik ugasi svoju firmu i počne da radi kao d.o.o. neće moći ponovo da se vrati u preduzetnike.

“Praktično je moguće ugasiti d.o.o. i ponovo otvoriti preduzeće kao preduzetnik, ali u tom slučaju neće biti nastavljen kontinuitet”, naglašava advokat.

Procedura registracije jednočlanog d.o.o:

-Posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata

-Registracija u Agenciji za privredne registre (APR)

-Otvaranje tekućeg računa

-Upis u evidenciju stvarnih vlasnika kod APR-a

-Prijava Poreskoj upravi

  • MIŠKOVIĆ

    25.1.2022 #1 Author

    preduzetnik odgovara ličnom imovinom a DOO ne
    porez jeste veći ali i rizik

    Odgovori

    • DANIJELA

      25.1.2022 #2 Author

      Tako je. Sve ima svoje prednosti ali i mane.

      Odgovori

  • N.N.

    25.1.2022 #3 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    25.1.2022 #4 Author

    Korisne informacije

    Odgovori

  • BIJUTI27

    25.1.2022 #5 Author

    Istina.

    Odgovori

  • B.M.

    25.1.2022 #6 Author

    Limit za paušal je 6 miliona, a lična odgovornost je toliko nebitna u većini poslova da praktično jedino gde ima smisla otvoriti d.o.o. je ako imate više vlasnika.

    Odgovori

  • JANA

    25.1.2022 #7 Author

    korisne informacije

    Odgovori

  • LUKA

    25.1.2022 #8 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • ZVE84

    25.1.2022 #9 Author

    Svakom po volji 😉

    Odgovori

  • MARA

    26.1.2022 #10 Author

    Dobro je znati

    Odgovori

  • BOLEK

    26.1.2022 #11 Author

    Veoma zanimljivo

    Odgovori

  • BOJANA

    26.1.2022 #12 Author

    👍👍👍

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...