U Opštini Čajetina prezadovoljni turističkom atrakcijom

Gold gondola se širi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaTurizam

12.2.2022 14:02 Autor: Stanislav Stanišić 15

Gold gondola se širi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji Gold gondola se širi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji
Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je u nedavnom intervjuu Zlatiborskim vestima tender za nabavku opreme za novi krak Gold gondole do Čigote, kao... Gold gondola se širi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je u nedavnom intervjuu Zlatiborskim vestima tender za nabavku opreme za novi krak Gold gondole do Čigote, kao i mogućnost da se ovaj projekat proširi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji.

Iz Opštine Čajetina za Biznis.rs potvrđuju da postoji plan da se umreže Priboj i Mokra Gora, gde bi Zlatibor bio baza. To bi svakako poboljšalo turističku ponudu i Pribojske Banje i Zlatara i Mokre Gore.

Prenose i da su zadovoljni ostvarenim rezultatima Gold gondole, jer je Opština Čajetina krajem 2021. godine isplatila i poslednju ratu kredita, uz milion evra podrške obezbeđenih od strane Vlade Srbije. Najambicioznija turistička atrakcija Zlatibora će u budućnosti donositi prihod koji će doprineti dodatnim ulaganjima u turistički razvoj ove planine. Posle nešto više od godinu dana od zvaničnog puštanja u rad zlatiborska gondola u mogućnosti je da ostvaruje čist profit.

„Nadamo se da će možda, poučeni našim iskustvom, nastavak gondole krenuti ka Pribojskoj Banji i Mokroj Gori. To je još ranije bila ideja da radimo zajedno sa opštinom Priboj, ali i sa Mokrom Gorom i Kusturicom. To bi bila dobra turistička ponuda regionalnog karaktera, sa auto-putem i aerodromom, i tako bi se mogla poboljšati slika Zlatiborskog okruga“, navode iz Opštine Čajetina.

Najznačajniji zlatiborski projekat, Gold gondola, o kome se pre početka rada godinama pričalo, Zlatiboru je doneo više od očekivanog.

Foto/ Gold gondola

„Interesovanja turista za vožnju najdužom panoramskom gondolom na svetu premašila su sva očekivanja, pa je od početka rada prevezla blizu 300.000 putnika, a samo u prvih mesec dana ove godine – 40.000. Iskustvo je pokazalo da je taj broj u prvoj godini uvećan više od tri puta, pa treba reći i da je zlatiborska gondola ono što je bilo predviđeno za deset, ostvarila već u prvoj godini rada. Računica se ne može meriti dinar za dinar, ali se jasno vidi u širem napretku razvoja turističkih potencijala. Gondola je zbog svoje impozantne dužine Zlatibor stavila na svetsku turističku mapu. Pored interesovanja turista poraslo je i interesovanje investitora, cena nekretnina takođe, kvalitetom usluga je unapređen turizam, pa je veliki broj indirektnih pokazatelja koji su potvrdili isplativost investicije u koju je opština Čajetina iz svojih sredstava uložila 13,5 miliona evra. Postala je samoodrživa, ali i sposobna da u budućnosti, iz svojih sredstava, finansira sve svoje dalje dodatne sadržaje“.

Naš sagovornik iz Opštine Čajetina dodaje da su radnici JP “Gold gondola Zlatibor” morali proći čitav niz obuka kako bi bili osposobljeni za obavljanje svih poslova koje ovako odgovorno radno mesto zahteva.

„Bilo je teško naći ljude sa iskustvom na ovakvim instalacijama, ali već nakon prvih obuka koje je organizovao proizvođač i instalater opreme iz Francuske, kao i uz ogromnu želju da nauče i rade što bolje, veoma brzo su ovladali svim veštinama za upravljanje. Osim u ovom delu svi zaposleni u JP “Gold gondola Zlatibor” izuzetno su angažovani na svim ostalim aktivnostima, počevši od odnosa prema putniku, gostu, kvalitetnije usluge, novih sadržaja, kao i praćenja apsolutno novih trendova u svemu tome – svemu što je neophodno kako bi se gondola dalje razvijala. Timskim radom i zalaganjem doprineli su da ovaj projekat uspe, da zlatna gondola postane simbol Zlatibora, čime su unapredili sveukupnu ponudu i atraktivnost svoje planine“, zaključuju iz Opštine Čajetina.

Francuski stručnjaci su učestvovali u gradnji zlatiborske gondole, a njihove kolege najavljuju da će u Parizu do 2025. godine izgraditi žičaru po principu „cable car“ u procenjenoj vrednosti od 133 miliona evra. Planirana dužina je 4,5 kilometara i povezivaće južno predgrađe sa centrom Pariza.

  • STEFAN

    12.2.2022 #1 Author

    Odlicno, moracu da je probam

    Odgovori

  • JOVANA

    12.2.2022 #2 Author

    Ovo ce biti odlicno..
    Svaka cast!

    Odgovori

  • MAJA

    12.2.2022 #3 Author

    Provereno odlicno….preporuka za svakoga

    Odgovori

  • MARA

    12.2.2022 #4 Author

    Super! Jedva čekam da probam.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2022 #5 Author

    Verujem da je sjajan osecaj,treba otici…

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2022 #6 Author

    Prelep pogled I osecaj sve preporuke obavezno posetiti

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.2.2022 #7 Author

    Odlicna investicija i jos bolji dozivljaj. Treba da se ulaze u turizam u svakom smislu.

    Odgovori

  • BOLEK

    13.2.2022 #8 Author

    Lepa vest

    Odgovori

  • TATJANA

    13.2.2022 #9 Author

    Super je, vozila sam se. Preporuke!

    Odgovori

  • MARIJANA

    13.2.2022 #10 Author

    Sjajno!!!

    Odgovori

  • IVAN

    13.2.2022 #11 Author

    Uh jedva cekam da odem da je probam.

    Odgovori

  • GAGA

    13.2.2022 #12 Author

    Treba koristiti sve potencijale. Turisti su postali prilicno razmazeni i stalno traze nesto novo

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    14.2.2022 #13 Author

    Odlično, jedva čekam da probam!

    Odgovori

  • Milovan94

    15.2.2022 #14 Author

    To su mnogo lepe vesti. Jedva čekam da doživim tu lepotu.

    Odgovori

  • Isidora

    17.6.2023 #15 Author

    Prelepa vest!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...