Podeljeno svih 100.000 vaučera za koje je država obezbedila 500 miliona dinara

Nema više vaučera za odmor u Srbiji

BiznisSrbijaTurizamVesti

12.1.2022 08:44 Autor: Julijana Vincan 3

Nema više vaučera za odmor u Srbiji Nema više vaučera za odmor u Srbiji
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je 11. januara u 16 sati i 41 minut, u pošti 11500 Obrenovac završeno... Nema više vaučera za odmor u Srbiji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je 11. januara u 16 sati i 41 minut, u pošti 11500 Obrenovac završeno evidentiranje i podeljeno 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, za koje je resorno ministarstvo obezbedilo 500 miliona dinara.

„Akcija dodele vaučera je zbog rekordnog odziva građana završena u utorak, što pokazuje da je ova mera podsticaja domaćeg turizma uspešno realizovana i ove godine“, izjavila je Matić, a navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vaučeri u vrednosti od 5.000 dinara mogu se koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera, a mogu se iskoristiti do 20. novembra ove godine.

Kako je ministarka ranije objasnila za Večernje novosti, tokom prošle godine, posle planiranih 500 miliona dinara za 100.000 vaučera, Ministarstvo je uspelo da obezbedi sredstva u budžetu za još dodatnih 50.000 vaučera, odnosno 250 miliona dodatnih sredstava. I tada je, prema njenim rečima, u rekordnom roku – od jednog i po dana, podeljeno 20.000 vaučera.

U Pošti Srbije kažu da je od prijavljenog broja najviše bilo penzionera, zatim slede zaposleni i nezaposleni. Najviše građana prijavilo se u Kruševcu. Mesta za koja se najviše traže vaučeri su banje u Srbiji, ali i planine. Vrnjačka Banja, Sokobanja, Prolom i Lukovska prednjače. Tu su Zlatibor, Kopaonik, Divčibare i Tara.

Od početka pandemije korona virusa, turizam je jedan od sektora koji je najviše osetio posledice, i u 2021. godinu ušao je sa padom od 60 odsto.

Kako je za Biznis.rs ranije naveo direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, to nije ni približno nivoima iz ranijih godina, ali je deo hotelijera i ugostitelja, koji se bave prodavanjem usluga ili proizvoda, nisu u toj meri osetili krizu jer je, pre svega, štampan veliki broj vaučera.

“Imali smo subvencije od države za boravak u Srbiji i to je jedan pogodak što se tiče državnih organa. Ti vaučeri su doprineli većem boravku ljudi u Srbiji”, istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i povratak stranih turista u Srbiju, posebno iz zemalja okruženja, ali i iz Turske, Izraela, Rusije, i drugih. Kako kaže, broj stranih posetilaca se povećao u odnosu na 2020. godinu, kada ih, maltene, nije ni bilo. Takođe, hotelijeri prijavljuju kako su kapaciteti na planinama poput Zlatibora i Kopaonika tokom praznika bili popunjeni oko 90 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...