Cene stoje u drugoj najjačoj svetskoj ekonomiji

Kina na pragu deflacije

Svet

10.7.2023 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina na pragu deflacije Kina na pragu deflacije
Kineska ekonomija dospela je u junu na ivicu deflacije, što je doprinelo potrebi Pekinga da pokrene jači paket stimulacija privredi kako bi se održao... Kina na pragu deflacije

Kineska ekonomija dospela je u junu na ivicu deflacije, što je doprinelo potrebi Pekinga da pokrene jači paket stimulacija privredi kako bi se održao brz tempo oporavka ekonomije nakon pandemije Covid-19.

Indeks potrošačkih cena bio je nepromenjen na godišnjem nivou i opao je za 0,2 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, dok su fabričke cene padale najbržim tempom od decembra 2015. godine, jer su oslabile potražnja za potrošačkim i industrijskim proizvodima, prenosi Financial Times.

Analitičari očekuju da će ovi podaci navesti Narodnu banku Kine da ponovo snizi kamatne stope i dodatnu politiku fiskalnog stimulisanja. Oni navode da Kina i dalje raste, ali da postoji zabrinutost zbog usporavanja rasta.

Kina je postavila cilj rasta BDP-a za pet odsto ove godine, nakon što se privreda vraća u normalu posle drakonskih mera tokom pandemije. Oporavak, međutim, i dalje je skroman, jer cene nekretnina i izvoz opadaju.

Potrošnja i dalje raste, ali postoji zabrinutost da će vlada morati da učini više da održi oporavak kako se globalni rast usporava, smanjujući potražnju za kineskim proizvodima. Slabljenje ekonomije dolazi dok Peking nastoji da ohladi tenzije sa SAD, koje mnogi krive za manjak poverenja investitora u Kinu, nakon niza sankcija.

  • SHALIMAR

    10.7.2023 #1 Author

    To moze samo Kina,kapa dole!

    Odgovori

  • ELLA

    11.7.2023 #2 Author

    Kina je primer svima. Disciplina, jaka ekonomija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...