Druga svetska ekonomija pod pritiskom

Usporen kineski oporavak u maju

SvetVesti

15.6.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usporen kineski oporavak u maju Usporen kineski oporavak u maju
Kineski ekonomski oporavak oslabio je u maju, dok je rast industrijske proizvodnje i maloprodaje usporen, što je izvršilo pritisak na kreatore monetarne politike da... Usporen kineski oporavak u maju

Kineski ekonomski oporavak oslabio je u maju, dok je rast industrijske proizvodnje i maloprodaje usporen, što je izvršilo pritisak na kreatore monetarne politike da pojačaju podsticaje.

Industrijska proizvodnja porasla je za 3,5 odsto u maju u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je u četvrtak Nacionalni biro za statistiku, u skladu sa očekivanjima ekonomista, prenosi Bloomberg. Maloprodaja je porasla za 12,7 odsto, a prema očekivanjima trebalo je da bude 13,7 odsto.

Rast investicija u osnovna sredstva usporen je na četiri odsto u prvih pet meseci ove godine, što je slabije od predviđenog rasta od 4,4 odsto. Stopa nezaposlensti u gradovima ostala je nepromenjena na 5,2 odsto.

Podaci su objavljeni nakon što je Narodna banka Kine smanjila kamatnu stopu na svoje jednogodišnje zajmove za 10 baznih poena (0,1 odsto) na 2,65 procenata kako bi stimulisala privredu. Centralna banka je ranije ove nedelje smanjila svoje kratkoročne kamatne stope.

Oporavak Kine izgubio je zamah poslednjih meseci nakon početnog povećanja aktivnosti u prvom kvartalu posle ukidanja pandemijskih mera. Ekonomija se suočila sa mnogim preprekama, uključujući slabo poslovno poverenje i poverenje potrošača, posrnulo tržište nekretnina i usporavanje globalne potražnje za kineskim izvozom.

Peking razmatra širok paket stimulativnih mera za podršku sektoru nekretnina i domaćoj potražnji. Kineski Državni savet mogao bi da raspravlja o uvođenju pomenutih mera već u petak.

  • MARA

    16.6.2023 #1 Author

    Ubrzaće se , oni su velesila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...