Pogoršana i očekivanja dobiti

Pesimistične prognoze nemačkih kompanija u vezi sa poslovanjem u Kini

EUSvetVesti

10.6.2023 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Pesimistične prognoze nemačkih kompanija u vezi sa poslovanjem u Kini Pesimistične prognoze nemačkih kompanija u vezi sa poslovanjem u Kini
Čelnici nemačkih kompanija u Kini pesimistični su u prognozama poslovanja u ovoj godini, zbog kontinuiranih geopolitičkih napetosti i sporog oporavka od korona krize, pokazalo... Pesimistične prognoze nemačkih kompanija u vezi sa poslovanjem u Kini

Čelnici nemačkih kompanija u Kini pesimistični su u prognozama poslovanja u ovoj godini, zbog kontinuiranih geopolitičkih napetosti i sporog oporavka od korona krize, pokazalo je istraživanje Nemačke trgovinske komore (AHK).

Više od polovine kompanija očekuje nepromenjeni ili pogoršani trend u poslovanju u ovoj godini i suzdržane su u procenama ulaganja, prenosi Mina.

Iz AHK-a su saopštili da se tržište oporavlja sporije nego što se očekivalo, što je zajedno s kontinuiranim geopolitičkim napetostima raspršio nade da će se poslovno okruženje brzo poboljšati.

„Geopolitika snažno utiče na kompanije na terenu i podstiče ih da se u upravljanju rizikom pojačano oslanjaju na lokalizaciju i diverzifikaciju“, rekao je izvršni direktor AHK-a Jens Hildebrand (Jens Hildebrandt).

Nemačka je u prvom tromesečju skliznula u recesiju, a slabija spoljna potražnja reflektovala se na kineski izvoz, koji je u maju pao 7,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Više od trećine nemačkih kompanija u Kini očekuje da će se situacija u njihovom sektoru dodatno pogoršati u ovoj godini.

Pogoršana su i očekivanja dobiti, koja će se prema proceni trećine anketiranih nemačkih kompanija, smanjiti više od pet odsto. U avgustu prošle godine takav je pad očekivalo njih 22 odsto.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...