Najrazvijenija zemlja Evrope u demografskoj krizi

Manjak radne snage u Nemačkoj

EUU fokusu

7.6.2023 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

Manjak radne snage u Nemačkoj Manjak radne snage u Nemačkoj
Nemačkoj preti dramatično smanjenje radne snage u narednim godinama. Reč je o oko tri miliona radnika u narednih 10 godina ukoliko se nastavi sadašnji... Manjak radne snage u Nemačkoj

Nemačkoj preti dramatično smanjenje radne snage u narednim godinama. Reč je o oko tri miliona radnika u narednih 10 godina ukoliko se nastavi sadašnji trend i ako penzionisane Nemce ne budu zamenili migranti. Prema vladinim podacima u Nemačkoj radi 47 miliona ljudi, što znači da tri miliona predstavlja sedam odsto od tog broja.

Da bi održala sadašnji broj zaposlenih, Nemačkoj je potrebno više od 300.000 pridošlica godišnje, a za podsticanje rasta još i više. Iako je 2015. godine Nemačka otvorila granice za izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike, oko polovine onih koji su stigli na tom talasu zaposlilo se u narednih pet godina, prenosi Bloomberg. Procenjuje se da Nemačkoj trenutno nedostaje oko 100.000 radnika.

Analitičari upozoravaju da su prošli dani poboljšanja životnog standarda stalnim povećanjem radne snage i da to više ne može biti osnova za dalji prosperitet. Bez značajne promene, nemačka radna snaga će se drastično smanjiti, potkopavajuči ekonomski rast i pojačavajući inflatorne pritiske.

Broj radno sposobnog stanovništva u Nemačkoj je zapravo dostigao vrhunac krajem prošlog veka, ali je zemlja uspevala da spreči demografski pad zahvaljujući prilivu miliona imigranata. Privreda mora da se osloni na povećanje produktivnosti kako bi pokrenula ekspanziju.

Međunarodni monetarni fond takođe predviđa sumornu perspektivu za Nemačku. MMF ističe da trend smanjena radne snage podstiče starenje stanovništva, kao i da će se to nastaviti i ubrzati u narednim godinama. Nemačka se suočava sa većim demogrfskim usporavanjem od ostalih razvijenih zemalja, a ispred nje je samo Japan.

Nemačka je tokom protekle decenije izdala veći broj viza za kvalifikovane radnike iz Indije, Filipina i Indonezije, a visoki zvaničnici nemačke vlade otputovaće ovih dana u Latinsku Ameriku u okviru svojih napora da regrutuju dobro kfalifikovane ljude za deficitarna zanimanja.

  • colorida_cielo

    25.6.2023 #1 Author

    S’ obzirom na krizu u istočnoj Evropi a i kod nas na Balkanu, Nemačka će sigurno imati dovoljno radne snage koja će doći iz ovih delova Evrope, uključujući siromašne države iz Azije i Afrike.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...