U prvoj ekonomiji evrozone najviše pogođeni ugostitelji

Nemačke firme sve teže dolaze do kredita

AnalizaEUPoslovanjeU fokusu

12.1.2023 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačke firme sve teže dolaze do kredita Nemačke firme sve teže dolaze do kredita
Banke su ne samo povećale kamatu na pozajmice, nego su i uzdržane pri njihovom odobravanju, tako da nemačka preduzeća sve teže dolaze do kredita,... Nemačke firme sve teže dolaze do kredita

Banke su ne samo povećale kamatu na pozajmice, nego su i uzdržane pri njihovom odobravanju, tako da nemačka preduzeća sve teže dolaze do kredita, rekao je u četvrtak ekonomista instituta Ifo Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe).

Uticajni minhenski institut je svoju procenu takozvane kreditne barijere podigao na 29,9 odsto, sa 24,3 procenta u decembru. U junu je ta stopa, koja opisuje udeo preduzeća koja su prijavila teškoće u pristupu kreditu, bila na 18,6 odsto, prenosi DPA.

Ifo je sadašnju metodologiju obrade usvojio pre šest godina, tako da je precizno poređenje moguće samo od 2017. Prosečna stopa kreditne barijere u tom periodu je sa 15,7 skoro upola manja od januarske.

„Vreme povoljnih kamata je za sada prošlo,“ rekao je Volrabe. „Mnoge firme će morati na to da se naviknu i da prilagode finansijsku strukturu.“

Sužen pristup finansiranju posebno snažno pogađa ugostiteljsku branšu, iz koje je 67,7 odsto firmi naletelo na barijeru. U metalskoj industriji stopa je na 49 odsto.

Ni automobilski sektor sada nije u milosti banaka, pa nešto više od dve petine preduzeća iz sektora prijavljuje teškoće pri podizanju kredita.

Nasuprot njima, hemijska industrija nema tih problema, odnosno teškoće sa kreditnim odeljenima banaka ima samo 14,7 odsto firmi.

Najteže je verovatno samozaposlenima koji se isto suočavaju sa natprosečnim teškoćama, jer „njima su bankarski krediti izuzetno važan instrument finansiranja,“ rekao je Volrabe.

 • GOCA BG

  12.1.2023 #1 Author

  I banke se stite od bilo kakvog rizika,sve manje ce odobravati kredite u odredjenim bransama…

  Odgovori

  • SNEZANA

   13.1.2023 #2 Author

   Ja mislim u svim da ce sve teze biti podici bilo kakav kredit,da ce uslovi bas biti poostreni.

   Odgovori

  • Milisavka

   15.1.2023 #3 Author

   Bas tako

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...