Kraj zlatne ere investicionog bankarstva

Američke banke očekuju smanjenje profita

BankeNovacSvetVesti

10.1.2023 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američke banke očekuju smanjenje profita Američke banke očekuju smanjenje profita
Predviđa se da će američki bankarski giganti ove sedmice prijaviti niže profite u četvrtom kvartalu, jer zajmodavci gomilaju sredstva za krizne dane kako bi... Američke banke očekuju smanjenje profita

Predviđa se da će američki bankarski giganti ove sedmice prijaviti niže profite u četvrtom kvartalu, jer zajmodavci gomilaju sredstva za krizne dane kako bi se pripremili za usporavanje privrede koja pogađa investiciono bankarstvo.

Četiri američke banke, JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc i Wells Fargo & Co prijaviće zarade za poslednji kvartal prošle godine u petak, prenosi Reuters. Uz Morgan Stanley i Goldman Sachs to je šest najvećih američkih zajmodavaca.

Očekuje se da će ovih šest banaka prikupiti ukupno 5,7 milijardi dolara rezervi za obezbeđivanje rizičnih kredita, prema proceni Reinfinitiva. To je više nego dvostruki iznos u odnosu na 2,37 milijardi izdvojenih pre godinu dana u istu svrhu.

Analitičari banke Morgan Stanley navode da većina američkih ekonomista predviđa recesiju ili značajno usporavanje ekonomije ove godine. Prema preliminarnim procenama analitičara Reinfinitiva, šest banaka trebalo bi da su u četvrtom kvartalu 2022. godine zabeležili pad neto dobiti od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Federalne rezerve agresivno podižu kamatne stope u nastojanju da obuzdaju inflaciju, a rastuće cene i veći troškovi pozajmljivanja naveli su potrošače i preduzeća da smanje potrošnju, što je dovelo do usporavanja aktivnosti i opadanja profita banaka. Istovremeno, banke imaju korist od povećanja kamata koje naplaćuju korisnicima kredita.

Globalni prihodi od investicionog bankarstva pali su na 15,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu prošle godine, što je pad za 50 i više procenata u odnosu na treći kvartal, prema podacima kompanije Dealogic. U analizi Moody’s Investors Service ocenjeno je da je završen period izuzetno snažnog kreditnog kvaliteta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...