Ostvareni dobri kvartalni rezultati uprkos inflaciji

Velike američke banke očekuju blagu recesiju: “Potrošači će izdržati”

BankeSvet

18.10.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Velike američke banke očekuju blagu recesiju: “Potrošači će izdržati” Velike američke banke očekuju blagu recesiju: “Potrošači će izdržati”
Potrošnja na kreditne kartice Bank of America skočila je za 13 odsto u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, jer su potrošači... Velike američke banke očekuju blagu recesiju: “Potrošači će izdržati”

Potrošnja na kreditne kartice Bank of America skočila je za 13 odsto u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, jer su potrošači trošili više na putovanja i zabavu. S druge strane, manje imućni potrošači i dalje čuvaju ušteđevinu zbirno gledano pet puta veću u odnosu na iznose pre pandemije.

Investitori su “na ivici” dok čekaju da vide kako se američki potrošači snalaze sa rastom cena i agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, piše Bloomberg.

Iako su računovodstvena pravila primorala najveće američke banke da odvoje više rezervi za potencijalne gubitke po osnovu kredita, čime su smanjili svoj profit, rukovodioci BoA su nepokolebljivi da za sada ne vide znake stresa kod klijenata.

Rezultati BofA u trećem kvartalu odražavaju one koje su prošle nedelje objavili rivalske banke JPMorgan Chase i Wells Fargo. Sve tri banke su zabeležile pad neto stope otplate u svojim portfeljima kreditnih kartica u odnosu na drugo tromesečje.

“Nalazimo se u okruženju u kojem je to pomalo čudno“, rekao je izvršni direktor JPMorgana Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) analitičarima tokom konferencijskog poziva u petak. “Potrošači i kompanije su izgleda i dalje u veoma dobroj formi”.

Njegov koleginica, izvršna direktorka Citigroupa Džejn Frejzer (Jane Fraser) veruje da će američka ekonomija ući u blagu recesiju do kraja sledeće godine, jer napori Feda da ukroti inflaciju opterećuju ekonomski rast. Ipak, rekla je ona, američki potrošači bi trebalo da budu u stanju da to izdrže.

Američka ekonomija „ostaje relativno otporna“, složio se Frejzer. „Dakle, dok vidimo znake ekonomskog usporavanja, potrošači i kompanije ostaju zdravi, kao što pokazuju naši veoma niski neto kreditni gubici”, preneo je njegove reći Bloomberg.

Na pomalo iznenađujući način, inflacija je ove godine bila unosna za banke. Cene su porasle dovoljno brzo da kupci troše više, povećavajući naknade koje banke prikupljaju od trgovaca kada se kartice koriste pri plaćanju, ali povećanja s druge strane nisu bila dovoljno velika da spreče potrošače da kupuju.

Ta potrošnja, zajedno sa višim kamatnim stopama, povećala je profit koji banke ostvaruju od pozajmljivanja kreditnim karticama.

  • GOCA BG

    18.10.2022 #1 Author

    Njihov standard je daleko veci od naseg,i pored svih poskupljenja mogu sebi da priuste sve sto im treba…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.10.2022 #2 Author

    Potrošači će izdržati kad im oni natovaren dužničko ropstvo

    Odgovori

  • Lolek

    18.1.2023 #3 Author

    Niko nas niste ni ne pita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...