Ekonomisti dogodine očekuju evrozonu u recesiji

ECB će povećavati kamatne stope sve do polovine 2024. godine

BankeEUNovacVesti

17.10.2022 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB će povećavati kamatne stope sve do polovine 2024. godine ECB će povećavati kamatne stope sve do polovine 2024. godine
Očekuje se da će se ekonomija evrozone smanjiti sledeće godine jer se bori sa rastućim troškovima energije i rizikom od nestašice nakon ruske invazije... ECB će povećavati kamatne stope sve do polovine 2024. godine

Očekuje se da će se ekonomija evrozone smanjiti sledeće godine jer se bori sa rastućim troškovima energije i rizikom od nestašice nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Proizvodnja u valutnom bloku će pasti za 0,1 odsto u 2023. godini, prema ekonomistima koje je anketirao Bloomberg, a koji su još pre mesec dana predviđali rast od 0,3 odsto. Nemačka, najveća privreda evrozone, smaniće se za 0,5 odsto, dok se očekuje da će ekonomije Francuske, Italije i Španije ipak rasti.

Snažno oslanjanje Nemačke na ruski prirodni gas dovelo ju je u opasan položaj nakon što je izbio rat u Ukrajini. Pošto cene energije i robe skaču, potrošači se suočavaju sa sve skupljim troškovima života, a poslovno poverenje je nisko.

Dok najnovije osnovne prognoze Evropske centralne banke pokazuju da ekonomija evrozone za sada izbegava dva uzastopna kvartala kontrakcije, potpredsednik Luis de Gindos (Luis de Guindos) rekao je u novinskom intervjuu da postoji mogućnost “tehničke recesije“ usred povišene inflacije.

“Nemačka privreda će se smanjivati najmanje tri kvartala zaredom do proleća 2023. godine“, rekao je Denis Huhcermajer (Dennis Huchzermeier), viši ekonomista u Istraživačkom institutu Handelsblat. “Ali to će biti netipična recesija,“jer će potražnja za radnom snagom ostati visoka, a proizvođači i dalje imaju dosta porudžbina za obradu”, rekao je on.

Ekonomisti su revidirali svoja predviđanja rasta cena sledeće godine naviše. Inflacija u evrozoni je sada u proseku 5,5 odsto, u poređenju sa pet odsto iz prethodne ankete. Nemačka je doživela najveću reviziju naviše među glavnim ekonomijama bloka.

Očekuje se da će ECB ponovo povećati kamatne stope, pri čemu je aktuelna prognoza da će depozitna stopa dostići vrhunac od 2,5 odsto u prvom kvartalu naredne godine. Očekuje se da će se prvo naredno smanjenje stope dogoditi u drugom kvartalu 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...