Raste pritisak na finansije kućevlasnika nastavlja

Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo u poslednjih 14 godina

NekretnineNovacVesti

5.10.2022 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo u poslednjih 14 godina Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo u poslednjih 14 godina
Pritisak na finansije više hiljada britanskih kućevlasnika postaje intenzivniji nakon što su hipotekarne kamatne stope dostigle najviše nivoe u skoro 14 godina. Prosečna fiksna... Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo u poslednjih 14 godina

Pritisak na finansije više hiljada britanskih kućevlasnika postaje intenzivniji nakon što su hipotekarne kamatne stope dostigle najviše nivoe u skoro 14 godina.

Prosečna fiksna kamata na dvogodišnju hipoteku dostigla je nivo od 6,07 odsto, što je najviše od novembra 2008, navodi kompanija Moneyfacts Group. Prosečna fiksna kamata na petogodišnju hipoteku je takođe oko šest odsto, što je nivo koji nije viđen još od februara 2010. godine, piše Bloomberg. 

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) preokrenuo je situaciju na tržištima 23. septembra sa takozvanim “mini-budžetom” koji je isključivao nefinansijska smanjenja poreza. To je dovelo do rasta prinosa na svopove kamatnih stopa, koje su zajmodavci koristili pri kreiranju cena za hipotekarne proizvode.

Odluka britanske vlade da isključi najspornije smanjenje poreza u ponedeljak iz svog plana, nakon što reakcije Torijevaca, nije uspela da zaustavi rast kamatnih stopa.

Više cene kreditiranja za zajmodavce znače da će prosečni mesečni trošak dvogodišnje hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom sa 725 funti u 2021. godini porasti na oko 1.325 funti (1.508 dolara) mesečno, procenio je Bloomberg Economics prošle nedelje.

  • VERA

    30.10.2022 #1 Author

    To je malo i uticaj Bregzita.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...