najslabija potražnja u nižoj cenovnoj kategoriji

Opada prodaja nekretnina u SAD

NekretnineNovacSvetVesti

22.9.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Opada prodaja nekretnina u SAD Opada prodaja nekretnina u SAD
U Sjedinjenim Američkim Državama je prodaja nekretnina koje su bile u prethodnom vlasništvu opala za 0,4 odsto u avgustu u odnosu na jul, na... Opada prodaja nekretnina u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama je prodaja nekretnina koje su bile u prethodnom vlasništvu opala za 0,4 odsto u avgustu u odnosu na jul, na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 4,80 miliona jedinica, prema Nacionalnoj asocijaciji posrednika za nekretnine. To je najsporiji tempo prodaje od maja 2020. godine, kada su aktivnosti kratko zastale zbog početka pandemije korona virusa.

Izvan toga, to je najsporiji tempo od novembra 2015. godine. Na godišnjem nivou, u odnosu na avgust 2021. godine, prodaja je bila čak 19,9 odsto manja nego u avgustu 2021. godine.

Ovi podaci o prodaji prikazuju potvrđene ugovore koji su verovatno potpisani u junu i julu, kada su hipotekarne stope prvo porasle, a potom smanjene. Prosečna kamatna stopa na popularnu 30-godišnju fiksnu hipoteku bila je početkom juna na oko 5,5 odsto, a zatim je porasla preko 6,0 odsto do sredine meseca, navodi Mortgage News Daily. Zatim se malo povukla, zadržavajući se u rasponu od 5,7 odsto tokom većeg dela jula pre nego što se dalje spustila na 5,0 odsto na kraju meseca.

Međutim, 30-godišnja fiksna kamata je početkom ove godine bila tri odsto, da bi se u jednom trenutku udvostručila, piše Wall Street Journal.

Čak i sa kamatnim stopama koje čine stanovanje manje pristupačnim, cene su i dalje bile više nego pre godinu dana. Prosečna cena kuće prodate u avgustu bila je 389.500 dolara, što je 7,7 odsto više u odnosu na pre godinu dana.

Cene kuća su istorijski opadale od jula do avgusta, zbog sezonskih uslova, ali je pad ove godine bio širi nego inače, što ukazuje na značajno ublažavanje. Od juna do avgusta cene obično padaju za oko dva procenta, ali ove godine su pale za oko šest.

“Tržište nekretnina pokazuje neposredan uticaj promena u monetarnoj politici“, rekao je Lorens Jun (Lawrence Yun), glavni ekonomista Realtorsa, napominjući da će dodatno revidirati svoju godišnju prognozu prodaje zbog viših stopa na hipoteke. „Na nekim tržištima može doći do pada cena”, zaključio je.

Prodaja je pala u svim cenovnim kategorijama, ali oštrije na nižem nivou. Prodaja kuća po ceni između 250.000 i 500.000 dolara pala je za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja kuća po ceni između 750.000 i milion dolara pala za samo tri odsto. Mnogo toga ima veze sa ponudom, koja je najslabija u donjem delu tržišta, prenosi CNBC.

Cene još uvek podstiče oskudna ponuda. Na prodaju je krajem avgusta ponuđeno 1,28 miliona kuća, što je nepromenjeno u odnosu na pre godinu dana. Sa sadašnjim tempom prodaje, to predstavlja zalihu za oko 3,2 meseca.

U međuvremenu, graditelji nekretnina povlače se suočeni sa padom potražnje, ali je u avgustu došlo do malog porasta u stambenim zgradama za jednu porodicu, prema američkom popisu stanovništva.

To je možda bilo zbog kratkog pada hipotekarnih stopa tokom tog perioda, što je izazvalo veće interesovanje kupaca. Ali broj novih građevinskih dozvola, koje su pokazatelj buduće izgradnje, u tom periodu je pao  er se očekivalo da će kamatne stope na hipotekarne kredite ponovo porasti.

  • kaćica

    22.9.2022 #1 Author

    Bolje iznajmiti nego kupiti

    Odgovori

  • Emilija

    23.9.2022 #2 Author

    Povoljnije je iznajmljivanje,nekretnine su dostigle ogromne cene

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.9.2022 #3 Author

    Opalo zbog porasta cena

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.9.2022 #4 Author

    Previsoke cene,nece ljudi da placaju toliko…

    Odgovori

  • MARIJA

    28.9.2022 #5 Author

    Pratila sam situaciju, zaista su cene nepodnošljive.

    Odgovori

  • VERA

    30.10.2022 #6 Author

    Oni su već drugačije tržište.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...