Nakon pada u junu rezultati za jul ponovo u plusu

Najveći skok građevinskog sektora zabeležen u Španiji i Mađarskoj

EUNekretninePoslovanjeVesti

20.9.2022 10:33 Autor: Julijana Vincan 5

Najveći skok građevinskog sektora zabeležen u Španiji i Mađarskoj Najveći skok građevinskog sektora zabeležen u Španiji i Mađarskoj
Građevinski sektor povećao je u julu aktivnosti u zemljama evrozone za 0,3 odsto i u članicama Evropske unije za 0,2 procenta u odnosu na... Najveći skok građevinskog sektora zabeležen u Španiji i Mađarskoj

Građevinski sektor povećao je u julu aktivnosti u zemljama evrozone za 0,3 odsto i u članicama Evropske unije za 0,2 procenta u odnosu na jun ove godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Podsetimo, u junu je proizvodnja u građevinarstvu pala za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,3 procenta u EU.

U odnosu na jul prethodne godine proizvodnja u građevinskom sektoru porasla je za 1,5 odsto u evrozoni i za 1,3 procenta u EU. Poboljšanje je došlo nakon pada aktivnosti u aprilu od 1,1 procenta.

Na mesečnom nivou najveći rast proizvodnje u građevinarstvu imala je Španija (+6,7 odsto). Slede Mađarska (+5,7 procenata) i Slovačka (+3,1 odsto). Najveći pad obima građevinarstva evidentiran je u Austriji i Sloveniji (obe po -4,2 procenta), Češkoj (-2,9 odsto) i Švedskoj (-1,3 procenta).

Najveće godišnje povećanje proizvodnje u građevinarstvu registrovano je u Sloveniji (+28,5 odsto), Rumuniji (+8,3 procenta) i Austriji (+7,6 odsto), dok se najviše smanjila u Švedskoj (-8,7 procenata), Španiji (-5,2 odsto) i Češkoj (-2,7 procenata).

U Srbiji je u julu izdato ukupno 2.370 građevinskih dozvola, što je za četiri odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Najveći broj dozvola odnosi se na zgrade (81,5 odsto), a ostatak na ostale građevine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kada je reč o zgradama, 79,6 odsto dozvola je izdato za stambene, a ostalo za nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u julu, u Srbiji je prijavljena izgradnja 3.502 stana, prosečne površine 76,8 kvadratnih metara. Najveća građevinska aktivnost bila je u Beogradskoj oblasti.

 • MIŠKOVIĆ

  20.9.2022 #1 Author

  Sve više izgradnje i sve više gladnih

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.9.2022 #2 Author

  Doslo je letos do male stagnacije,ali sada ide uzlaznom putanjom…

  Odgovori

 • VOJKAN

  21.9.2022 #3 Author

  Sve je više gradovima. Ponestaje zelenih površina

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  22.9.2022 #4 Author

  I ovde se može debelo muvati.

  Odgovori

 • LEKi

  24.9.2022 #5 Author

  Sve se u beton pretvara…zelenilo nestaje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...