Evidentiran mesečni pad proizvodnje od 1,2 odsto na nivou čitave EU

Smanjen obim evropskog građevinarstva

BiznisEUInfrastrukturaVesti

19.8.2022 10:31 Autor: Julijana Vincan 5

Smanjen obim evropskog građevinarstva Smanjen obim evropskog građevinarstva
Proizvodnja u građevinskom sektoru smanjena je u junu u odnosu na maj za 1,3 odsto u evrozoni i za 1,2 procenta u Evropskoj uniji,... Smanjen obim evropskog građevinarstva

Proizvodnja u građevinskom sektoru smanjena je u junu u odnosu na maj za 1,3 odsto u evrozoni i za 1,2 procenta u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Prema procenama Eurostata, proizvodnja u građevinarstvu je u maju pala za 0,3 odsto u evrozoni, dok je u EU porasla za 0,1 procenat. U junu ove godine, u poređenju sa junom 2021. godine, proizvodnja u građevinarstvu je porasla za 0,1 odsto u evrozoni i za 0,6 procenata u EU.

Izvor: Eurostat

Najveći mesečni pad proizvodnje u Mađarskoj

U evrozoni je u junu u poređenju sa majem niskogradnja opala za 1,3 odsto, a visokogradnja za 1,2 procenta. Iz Eurostata ističu i da je u EU niskogradnja smanjena za 1,4 odsto, a visokogradnja za 1,2 procenta.

Među državama članicama, za koje su dostupni podaci, najveći mesečni pad proizvodnje u građevinarstvu registrovan je u Mađarskoj (-5,2 odsto), Slovačkoj (-5 procenata) i Austriji (-4,8 odsto).

Porast je evidentiran u Sloveniji (+1,7 procenata), Holandiji (+1 odsto) i Finskoj (+0,2 procenta).

Godišnji pad proizvodnje najveći u Španiji

U EU je građevinarstvo poraslo za 0,8 odsto, a niskogradnja za 0,1 procenat međugodišnje. Podaci pokazuju i da je u evrozoni u junu ove godine godine, u poređenju sa junom 2021. godine, građevinarstvo poraslo za 0,1 odsto, dok je niskogradnja smanjena za 0,2 procenta.

Najveći godišnji porast proizvodnje u građevinarstvu, među državama članicama za koje su dostupni podaci, zabeležen je u Sloveniji (+27,2 odsto), Poljskoj i Rumuniji (obe po +5,9 procenata) i Holandiji (+4,7 odsto).

Najveći pad registrovan je u Španiji (-10,4 procenta), Mađarskoj (-8,1 odsto) i Austriji (-6,8 procenata).

U junu izdato je 2.187 građevinskih dozvola u Srbiji

U Srbiji je u junu ove godine izdato 2.187 građevinskih dozvola, što je pad od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1 procenat dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9 odsto na ostale građevine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ako se posmatraju samo zgrade, 79 procenata dozvola izdato je za stambene, a 21 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4 procenta).

Predviđena vrednost radova novogradnje u junu iznosi 81,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...