Osnovano 15.229 firmi u Srbiji u prvom tromesečju

Registracije novih firmi u padu, dok raste broj stečajeva u EU

AnalizaEUU fokusuVesti

18.8.2022 13:21 Autor: Julijana Vincan 5

Registracije novih firmi u padu, dok raste broj stečajeva u EU Registracije novih firmi u padu, dok raste broj stečajeva u EU
Registracije novih preduzeća u Evropskoj uniji smanjene su za 1,2 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prethodnim tromesečjem. Od početka godine,... Registracije novih firmi u padu, dok raste broj stečajeva u EU

Registracije novih preduzeća u Evropskoj uniji smanjene su za 1,2 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prethodnim tromesečjem. Od početka godine, broj novih registracija je u opadanju, pri čemu je u prvom kvartalu zabeležen pad od 2,3 procenta u odnosu na četvrto tromesečje 2021. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U izveštaju se navodi da su proglašenja stečajeva u EU ponovo porasla četvrti kvartal zaredom. Povećanje je počelo u trećem tromesečju 2021. godine, nakon primetnog pada od 11 odsto u drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Najnoviji podaci pokazuju da je u drugom kvartalu ove godine proglašenje stečaja poraslo za 2,2 odsto u poređenju sa prvim tromesečjem. Broj otvaranja preduzeća u prva dva kvartala i dalje je veći u odnosu na period pre pandemije korona virusa, odnosno 2019. godine.

Izvor: Eurostat

Broj proglašenja stečaja najviše raste u saobraćajnoj delatnosti

Posmatrajući stečajeve po delatnostima, jedino je u sektoru građevinarstva i sektoru informisanja i komunikacija evidentiran pad broja stečajeva u drugom kvartalu (pad od 12 odsto) u poređenju sa prethodnim (pad od četiri procenata).

Izvor: Eurostat

S druge strane, ostale aktivnosti su pokazale porast broja stečajeva. Saobraćaj i skladištenje (+16 odsto) i obrazovanje, zdravstvo i društvene delatnosti (+12 procenata) bile su delatnosti sa najvećim porastom broja stečaja u drugom tromesečju godine u odnosu na prethodni kvartal.

Izvor: Eurostat

U poređenju sa periodima pre pandemije, broj proglašenja stečaja u drugom tromesečju bio je manji u većini sektora privrede, uz dva sledeća glavna izuzetka: prevoz i skladištenje i usluge smeštaja i ishrane (gde su stečajevi bili veći ove godine nego pre pandemije).

Najveći pad broja stečaja u poređenju sa drugim tromesečjem i periodom pre pandemije (odnosno pre 2020. godine) registrovan je u industriji, građevinarstvu, informisanju i komunikacijama i trgovini.

Kako pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall, u prvom kvartalu ove godine u Srbiji je osnovano 15.229 firmi, dok ih je 174 otišlo u stečaj, a 9.961 je ugašena. Prošle godine u našoj zemlji je osnovano 9.635 privrednih društava, za 459 više nego 2020. godine, odnosno za 478 više u odnosu na 2019. Takođe, lane je registrovano i 34.378 novih preduzetnika, za 4.568 više nego godinu pre, ali i za 2.782 manje u odnosu na 2019. godinu, u kojoj je bilo osnovano 37.160 preduzetničkih radnji.

  • MIŠKOVIĆ

    18.8.2022 #1 Author

    Sve više firmi će se zatvarati

    Odgovori

  • Dea

    18.8.2022 #2 Author

    Mi smo najmanja zemlja sa tolikim brojem reg preduzeca

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.8.2022 #3 Author

    Broj registrovanih nista ne znaci,ako pola od njih od prosle godine ne radi…

    Odgovori

  • ZVE84

    19.8.2022 #4 Author

    Sve manje će i biti novoosnovanih

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #5 Author

    Plase se ljudi da pokrenu biznis,nista nije sigurno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...