U petom mesecu 2022. u ostrvskoj zemlji izdato 66.200 odobrenja za kupovinu kuće

Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji u maju rasle rekordnim tempom

NekretnineNovacVesti

1.7.2022 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji u maju rasle rekordnim tempom Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji u maju rasle rekordnim tempom
Hipotekarne kamatne stope u Velikoj Britaniji u periodu od šest meseci zaključno s majem rastu najbržim tempom u deceniji, prema podacima Banke Engleske koji... Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji u maju rasle rekordnim tempom

Hipotekarne kamatne stope u Velikoj Britaniji u periodu od šest meseci zaključno s majem rastu najbržim tempom u deceniji, prema podacima Banke Engleske koji pokazuju uticaj pooštravanja monetarne politike na finansije domaćinstava.

Brojke objavljene u petak pokazuju da je efektivna kamatna stopa za novoodobrene hipoteke u maju skočila za 13 baznih poena, na 1,95 odsto. Ovaj procenat je takođe za 46 baznih poena viši u odnosu na rate u novembru 2021. godine, što ukazuje na najbrže šestomesečno povećanje još od 2012. godine. 

Stopa na neotplaćene hipoteke je u maju porasla za dva bazna poena na 2,07 odsto, piše Financial Times.

Brojke potvrđuju da hipotekarne banke primenjuju povećanje kamatnih stopa koje je sprovela Banka Engleske na prethodnih pet sastanaka, zbog čega je otplata hipoteka skuplja. Na tržištima se očekuje da će centralna banka Velike Britanije nastaviti da pooštrava monetarnu politiku jer se suočava sa najbržim tempom inflacije u poslednjih 40 godina.

Drugi podaci koje je objavila Banka Engleske pokazali su da je tržište kuća u maju još uvek bilo otporno. Neto iznos hipotekarnog duga porastao je u maju do svote od 7,4 milijarde funti (8,61 milijarda evra), u odnosu na 4,2 milijarde funti u aprilu.

Broj odobrenja za kupovinu kuće sa aprilskih 66.100 u maju je porastao do 66.200. Ovo je tek neznatno ispod dvanaestomesečnog nivoa pre pandemije korona virusa, kada ih je bil 66.700.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...