Građevinske firme očekuju pad poslovanja od 19 odsto u toku godine

U Velikoj Britaniji usporena aktivnost u sektoru izgradnje kuća

NekretnineNovacVesti

8.6.2022 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Velikoj Britaniji usporena aktivnost u sektoru izgradnje kuća U Velikoj Britaniji usporena aktivnost u sektoru izgradnje kuća
Prošlog meseca u Velikoj Britaniji zabeležen je najslabiji rast kada je u pitanju izgradnja kuća, jer podaci o raspoloženju potrošača i rastuća inflacija navode... U Velikoj Britaniji usporena aktivnost u sektoru izgradnje kuća

Prošlog meseca u Velikoj Britaniji zabeležen je najslabiji rast kada je u pitanju izgradnja kuća, jer podaci o raspoloženju potrošača i rastuća inflacija navode na nepovoljne projekcije za ekonomske izglede ove države.

Usporavanje je uticalo na to da se rast čitave industrije nađe na najnižem nivou u poslednja četiri meseca, navodi se u izveštaju kompanije S&P Global. Dodatno, kada je u pitanju broj novih porudžbina, zabeležena je najniža stopa rasta u godini, piše Bloomberg.

Optimizam u firmama je na najnižem nivou još od avgusta 2020. godine, pri čemu mnoge od njih očekuju pad poslovanja od 19 odsto u toku godine, što je značajno više u odnosu na pet odsto, koliko se predviđalo u januaru.

U izveštaju se navodi da rastuće cene “uzimaju danak” u svim delovima britanske ekonomije, pri čemu se javlja mogućnost da će kasnije u toku godine doći do ozbiljnog usporavanja. Inflacija u ovoj zemlji trenutno iznosi devet odsto, a ekonomisti očekuju da će u oktobru dostići dvocifren broj.

“Izgradnja stambenih objekata je u maju bila gotovo u stagnaciji, što predstavlja njen najgori performans u poslednje dve godine”, navodi direktor ekonomskog sektora u kompaniji S&P Global Market Intelligence Tim Mur (Tim Moore), dodajući da je razlog tome slabija potražnja i pad samopouzdanja potrošača.

Istraživanja kompanije S&P Global ukazuju na to da je industrija u maju usporena do 56,4 referentne merne jedinice ove firme, značajno iznad 50 jedinica koje razdvajaju indikatore kontrakcije od indikatora ekspanzije, ali i dalje niže od 58,2 jedinice, koliko je zabeleženo u aprilu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...