Inflacija i usporavanje ekonomskih aktivnosti uticaće negativno na tražnju

Cene nekretnina na Balkanu godišnje rastu nekoliko procenata, stagnira jedino Crna Gora

BiznisInvesticijeNekretnineRegionSrbija

16.4.2022 11:12 Autor: Stanislav Stanišić 18

Cene nekretnina na Balkanu godišnje rastu nekoliko procenata, stagnira jedino Crna Gora Cene nekretnina na Balkanu godišnje rastu nekoliko procenata, stagnira jedino Crna Gora
„Jasno je da na lokalnom tržištu postoji impresija da cene nekretnina idu „nebu pod oblake“. Međutim, globalni podaci ne potvrđuju ovaj trend – države... Cene nekretnina na Balkanu godišnje rastu nekoliko procenata, stagnira jedino Crna Gora

„Jasno je da na lokalnom tržištu postoji impresija da cene nekretnina idu „nebu pod oblake“. Međutim, globalni podaci ne potvrđuju ovaj trend – države Balkana uglavnom beleže godišnji rast od nekoliko procenata, sa izuzetkom Crne Gore, koja je u prethodnim godinama prednjačila“, kaže za Biznis.rs direktor kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu Bojan Petković.

Kao kompanija koja je svojom platformom implementirala digitalizaciju u građevinarstvo i upravljanje nekretninama, njihovi podaci o cenama potvrđuju situaciju na terenu.

„Što se tiče cena, veći gradovi su, naravno, skuplji od manjih, izuzev onih koji imaju povoljne turističke lokacije. Beograd i Zagreb imaju, primera radi, više cene nekretnina od Sarajeva ili Skoplja, ali ne nužno i u poređenju sa primorskim gradovima. Postoje i primeri gde cene stanova u najvećim gradovima rastu, dok na nivou države padaju, kao što je na primer bio slučaj u Bosni i Hercegovini u prethodnom periodu“, objašnjava Petković.

On dodaje da svako tržište ima svoje karakteristike i adute i da su države poput Crne Gore i Bugarske privlačne zbog morske obale, dok je ustanovljen trend da sve više zaposlenih traži alternativu radu u kancelarijama i gradskim sredinama.

Svoje adute imaju i Beograd i Zagreb

„Rastući privredni rezultati, nove investicije, infrastrukturni radovi i dobar položaj garantuju nastavak interesovanja investitora za Beograd, a blizina mora, članstvo u EU i dobra povezanost takođe rezultuju u značajnom interesovanju za Zagreb. Ovo nije samo lokalna specifičnost – svugde u svetu postoje regioni ili gradovi koji su investitorima interesantniji i time dolazi i do viših investicija, ali i većih cena“, ocenjuje Petković.

Uz ogradu da su procene o daljem kretanju cena nezahvalne, naš sagovornik ističe da su se, sa jedne strane, već krajem prethodne godine pojavile analize koje su predviđale sporiji, ali i dalje pozitivan rast cena nekretnina na globalnom nivou u narednom periodu, a svedoci smo da je početak ove godine doneo nove neizvesnosti.

Foto: PlanRadar

„Sigurno je da će rast inflacije i usporavanje ekonomskih aktivnosti negativno uticati na tražnju i time na dalji rast cena nekretnina. Sa druge strane, smanjena ponuda i kašnjenja u transportu građevinskih materijala mogu pogurati cene na više, i tu će sve zavisiti kako od tražnje, tako i od individualnih rešenja u pojedinim državama i regionima. Primera radi, ukoliko analiziramo posledice pandemije Covid-19 možemo videti da je rast cena nekretnina u tom periodu bio prisutan pre svega u razvijenijim državama, koje su dodatno pružale različite oblike pomoći stanovništvu i privredi, te sve zavisi i kako će vlade reagovati na novonastalu krizu u narednom periodu i koliko će ona potrajati“, naglašava Petković.

Cene građevinskih materijala beleže rast još od početka pandemije Covid-19, a trenutna kriza na istoku Evrope dodatno otežava i poskupljuje kako nabavku, tako i transport materijala.

„Primera radi, rast cena na tržištu naftnih derivata dovodi i do rasta cena boja, asfalta, stiropora neophodnog za izolaciju, i drugih materijala. Rastu i cene gvožđa, bakra, aluminijuma, čeličnih armatura, cementa… Vidimo da i Privredna komora Srbije prepoznaje probleme sa kojima se građevinska industrija suočava, i nadamo se da će i na lokalnom i na globalnom nivou uskoro biti pronađena rešenja za ove aktuelne izazove“, optimista je Petković.

Rast cena na svim svetskim tržištima

Naš sagovornik navodi podatke sa globalnog nivoa gde su cene nekretnina zabeležile značajan rast u 2021. godini na skoro svim tržištima, što predstavlja nastavak dugogodišnjeg trenda.

Prema podacima Global House Price Indeksa kuće Knigth Frank, cena nekretnina je tokom 2021. godine na globalnom nivou porasla za 10,3 odsto, a države kao što su Australija, Novi Zeland, Češka, Slovačka ili Holandija su zabeležile godišnji rast od preko 20 odsto, dok je apsolutni rekorder bila Turska sa rastom od preko 50 odsto na godišnjem nivou.

Ipak, sam kraj prethodne godine doneo je i blago usporavanje trenda rasta cena nekretnina, tako da je primera radi, rast cena na globalnom nivou u poslednjem kvartalu 2021. godine bio za 1,5 odsto niži u odnosu na treći kvartal iste godine.

„Kao što sam i naveo, vrlo je nezahvalno praviti bilo kakve prognoze, jer budući trendovi zavise od mnogo faktora na koje u ovom trenutku niko pojedinačno iz industrije ne može uticati. Ipak, iz ugla posla kojim se bavim ukazao bih i na potrebu da se građevinska i industrija nekretnina prilagode novonastalim okolnostima, i kao i mnoge industrije ranije počnu da primenjuju rešenja za unapređenje poslovanja koja su nadohvat ruke. Tu, pre svega, mislim na digitalizaciju poslovanja koja može obezbediti snižavanje troškova, bolju komunikaciju i evidenciju radova, bolje upravljanje zalihama i radovima… Na taj način, bilo da se radi o izgradnji novih projekata ili održavanju već postojećih, postoji mogućnost da se deo problema nadomesti i nastavi sa efikasnijim poslovanjem i u kriznom periodu“, zaključuje Petković.

 • Bella

  16.4.2022 #1 Author

  Cudi me da oni stagniraju, Beograd je postao preskup.

  Odgovori

 • EUfreedom

  16.4.2022 #2 Author

  Do sada je besplatan novac (sa kamatama centralnih banaka 0%) gurao cene nepokretnosti na visi nivo, a besplatan sir je jedino u misolovci.
  Kad se povecaju kamatne stope, krediti ce biti skupi i nece biti sumanutog zaduzivanja za kupovinu nepokretnosti. Vec zaduzeni ce tesko otplacivati uzete kredite, a cene nepokretnosti ce posledicno pasti.

  Odgovori

 • VERA

  16.4.2022 #3 Author

  Rastu cene mada ce uvek biti potraznja za stanovima.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  16.4.2022 #4 Author

  Potražnja uvek diktira cenu.

  Odgovori

 • JANA

  16.4.2022 #6 Author

  S obzirom da se stalno gradi da su sada kvalitietnije gradnje samim tim i cene kvadrata su skuplje ,jos pride dolaze ljudi sa svih strana sveta

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.4.2022 #7 Author

  Cene su abnormalno skocile a potraznja sve veca,sto me cudi sa Cg…

  Odgovori

 • VANJA

  16.4.2022 #8 Author

  Cene nekretnina su svuda skocile!

  Odgovori

 • MAJA

  17.4.2022 #9 Author

  U Beogradu sve raste od cena nekretnina, ali nije svuda tako

  Odgovori

 • MAJALG

  17.4.2022 #10 Author

  Ovo je trend koji ce se nastaviti jos par godina, sve dok se peru pare ovakav trend ce se nastaviti.

  Odgovori

 • ZVE84

  17.4.2022 #11 Author

  Pa bar nešto dobro kod njih.

  Odgovori

 • SRDJAN

  17.4.2022 #12 Author

  Kvadrat skace li samo skace.

  Odgovori

 • Milovan94

  17.4.2022 #13 Author

  Dosta je velik rast cena nekretnina. Neće na dobro da izadje

  Odgovori

 • DANIJELA

  17.4.2022 #14 Author

  Nidje veze…

  Odgovori

 • NATI29

  17.4.2022 #15 Author

  Previse se gradilo i cene nektetnina kao u nekim velikim evropskim gradovima

  Odgovori

 • FRUIT04

  17.4.2022 #16 Author

  Cene su prenaduvane, a gradnja I nije bas kvalitetna.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  17.4.2022 #17 Author

  „Svako u današnje vreme može postati investitor.“

  Odgovori

 • SNEZANA

  18.4.2022 #18 Author

  Samo da kvalitet bude u skladu sa cenom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.