izdvojiće 200 milijardi evra za "odbrambeni štit"

Vlada Nemačke smanjila prognoze rasta i upozorila na recesiju

EUNovacVesti

12.10.2022 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Nemačke smanjila prognoze rasta i upozorila na recesiju Vlada Nemačke smanjila prognoze rasta i upozorila na recesiju
Nemačka vlada smanjila je prognoze rasta za naredne dve godine, upozoravajući da će energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu gurnuti najveću evropsku ekonomiju... Vlada Nemačke smanjila prognoze rasta i upozorila na recesiju

Nemačka vlada smanjila je prognoze rasta za naredne dve godine, upozoravajući da će energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju sledeće godine.

Robert Habek (Robert Habeck), nemački vicekancelar i ministar ekonomije, rekao je da se očekuje da će se ekonomija zemlje smanjiti za 0,4 odsto sledeće godine nakon rasta od 1,4 odsto ove godine. Nova prognoza je oštar pad u odnosu na prethodno predviđanje rasta od 2,2 odsto ove i 2,5 odsto sledeće godine, prenosi Financial Times.

Rastuće cene, nestašica energije i uska grla u lancu snabdevanja dovešće do smanjenja nemačkog bruto domaćeg proizvoda u poslednja dva kvartala ove i prvog kvartala sledeće godine, rekao je Habek.

Odluka Rusije da smanji isporuke gasa Evropi nakon invazije na Ukrajinu gurnula je Nemačku u najgoru energetsku krizu od Drugog svetskog rata. Rastuće cene gasa primorale su mnoge kompanije da smanje proizvodnju ili da je čak zaustave, dok se domaćinstva pripremaju za ogromno povećanje računa za grejanje.

Vlada Nemačke je spremila odgovor na rastuće cene energenata, ali i troškova života građana, izdvajanjem 200 milijardi evra, koje će se finansirati proširenjem vanbilansnog fonda, koji je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) opisao kao „odbrambeni štit“.

Habek je prognozirao da će nemačka inflacija u proseku iznositi osam odsto tokom cele ove godine i sedam odsto sledeće godine, što je daleko iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

  • GOCA BG

    12.10.2022 #1 Author

    Prognoza rasta u narednom periodu je nemoguca misija…

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #2 Author

    Recesija je svuda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...