Institucije na Wall Streetu primorane da zaposle WhatsApp policajce

Američke banke moraće da plate više od dve milijarde dolara zbog nedozvoljenog dopisivanja

BankeBerzaNovacSvetVesti

28.9.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Američke banke moraće da plate više od dve milijarde dolara zbog nedozvoljenog dopisivanja Američke banke moraće da plate više od dve milijarde dolara zbog nedozvoljenog dopisivanja
Nakon istrage u Sjedinjenim Američkim Državama zbog nedozvoljenog slanja poruka na Wall Streetu, najveće banke su primorane da otvore novu regulatornu poziciju — WhatsApp... Američke banke moraće da plate više od dve milijarde dolara zbog nedozvoljenog dopisivanja

Nakon istrage u Sjedinjenim Američkim Državama zbog nedozvoljenog slanja poruka na Wall Streetu, najveće banke su primorane da otvore novu regulatornu poziciju — WhatsApp policajac. 

Firme za to mogu da krive šefove koji su prekršili pravila, piše Bloomberg.

Regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama kaznili su 11 banaka sa Wall Streeta jer ove ustanove nisu uspele da kontrolišu korišćenje neautorizovanih platformi za slanje poruka među svojim službenicima.

Organi koji su sprovodili istragu navode da su među prestupnicima bili i rukovodioci trgovačkih službi, timovi za sklapanje ugovora i nacionalno i globalno odgovorni direktori. U nekim slučajevima, rukovodioci su se dopisivali i sa zaposlenima iz pravne službe, čiji je zadatak da osiguraju da banka posluje u skladu sa zakonom. 

Kao deo rešenja, pored toga što su do sada propisane kazne u ukupnoj vrednosti od preko dve milijarde dolara, banke koje su se našle na spisku prestupnika, a među kojima su Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i Morgan Stanley, dale su obećanje da će zaposliti pravnog konsultanta koji će revidirati način na koji ove institucije nadziru prepiske u vezi sa poslom, uključujući i nadzor privatnih telefona zaposlenih. 

Komisija za berzu i hartije od vrednosti objavila je da će 16 kompanija, uključujući Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America i Morgan Stanley, platiti 1,1 milijardu dolara kazni. Komisija za trgovinu robnim fjučersima najavila je i da će 11 banaka dobiti kazne u iznosu od 710 miliona dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Od januara 2018. do septembra prošle godine zaposleni u bankama rutinski su komunicirali o poslovnim stvarima kao što su poslovi duga i vlasničkog kapitala s kolegama, klijentima i drugim savetnicima trećih strana koristeći aplikacije na njihovim ličnim uređajima kao što su tekstualne poruke i WhatsApp.

Institucije nisu sačuvale većinu tih ličnih razgovora, kršeći savezna pravila koja zahtevaju od brokera i drugih finansijskih institucija da sačuvaju poslovnu komunikaciju. Time je onemogućen nadzor finansijskih tržišta, osiguravanje usklađenosti s ključnim pravilima i prikupljanje dokaza u drugim, nepovezanim istragama.

Američka komisija za hartije od vrednosti i berze istakla je da je i ranije bilo slučajeva da se viši rukovodioci u firmama bave masovnim slanjem poruka sa kolegama i klijentima. Agencija je ranije rekla da je posebno frustrirana rukovodiocima kojima je bila dužnost da pomognu u sprovođenju pravila, a koji su ih umesto toga prekršili.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...