ukupno će biti prikupljeno oko milijardu dolara od pet institucija

Kazne za najveće banke u SAD zbog neovlašćenog slanja važnih poruka

BankeSvetVesti

15.7.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kazne za najveće banke u SAD zbog neovlašćenog slanja važnih poruka Kazne za najveće banke u SAD zbog neovlašćenog slanja važnih poruka
Američki regulatori prete da će kazniti sa ukupno oko milijardu dolara pet najvećih investicionih banaka u zemlji, zbog propusta da nadgledaju zaposlene koji su... Kazne za najveće banke u SAD zbog neovlašćenog slanja važnih poruka

Američki regulatori prete da će kazniti sa ukupno oko milijardu dolara pet najvećih investicionih banaka u zemlji, zbog propusta da nadgledaju zaposlene koji su koristili neovlašćene aplikacije za razmenu poruka.

Banka Morgan Stanley je otkrila da očekuje da će platiti kaznu od oko 200 miliona dolara, isti iznos koji je JPMorgan Chase već platila u istu svrhu. Pored njih, Citigroup, Goldman Sachs i Bank of America su takođe imale razgovore sa regulatorima da svaka plati sličnu cifru, prema neimenovanim izvorima koji su upoznati sa industrijom, piše Bloomberg.  

Ukupan zbir predstavlja retku eskalaciju od strane regulatora koji se bave takvom problematikom, jer su ovakve kazne bile znatno niže u prošlosti. Primera radi, Morgan Stanley je 2006. godine morala da plati 15 miliona dolara zbog procurelih važnih mejlova.

Od finansijskih firmi se zahteva da pažljivo prate komunikaciju koja uključuje njihovo poslovanje kako bi sprečile neprikladno ponašanje i odavanje važnih poslovnih tajni.

Taj sistem, koji je već doveden u pitanje proliferacijom mobilnih aplikacija za razmenu poruka, bio je dodatno prenapregnut jer su firme poslale svoje zaposlene kući ubrzo nakon početka izbijanja pandemije virusa Covid-19.

U decembru su Komisija za hartije od vrednosti i Komisija za trgovinu robnim fjučersima nametnule 200 miliona dolara kazni JPMorgan Chaseu, rekavši da su čak i upravni direktori i drugi viši supervizori u banci zaobišli regulatornu kontrolu koristeći usluge kao što su WhatsApp ili lične adrese e-pošte za poslovne razloge.

Regulatori su takođe tražili informacije od stranih banaka kao što su HSBC ili Deutsche Bank.

  • Dragana

    15.7.2022 #1 Author

    Konacno i banke da se kazne

    Odgovori

  • MAJALG

    16.7.2022 #2 Author

    Sve ce oni to nadohnaditi kroz kamate i ostale namete, ne brinem ja za njihovu buducnost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...