Najveća američka banka zaradila 28 odsto manje

Profit JP Morgana u drugom kvartalu pao za četvrtinu

BankeNovacSvetVesti

14.7.2022 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Profit JP Morgana u drugom kvartalu pao za četvrtinu Profit JP Morgana u drugom kvartalu pao za četvrtinu
Američka banka JP Morgan Chase & Co. prijavila je u četvrtak pad profita od 28 odsto u drugom kvartalu tekuće godine. Najveća banka u... Profit JP Morgana u drugom kvartalu pao za četvrtinu

Američka banka JP Morgan Chase & Co. prijavila je u četvrtak pad profita od 28 odsto u drugom kvartalu tekuće godine.

Najveća banka u SAD izdvojila je još 428 miliona dolara za pokrivanje potencijalnih budućih gubitaka po kreditima, što je signal da je postala još oštrija u pogledu američkih ekonomskih izgleda, prenosi Wall Street Journal.

Izveštaj je prikazao slabiju zaradu nego što se očekivalo, jer je rast kredita usporen usled neizvesnosti inflacije u najvećoj svetskoj ekonomiji, pa je banka izdvojila veliku sumu novca za pokriće kreditnih rizika.

Banka JP Morgan saopštila je da je zarada od aprila do juna bila 8,949 milijardi dolara ili 2,76 dolara po akciji što je pad za više od 27 odsto i odnosu na isti period prošle godine i daleko od prognoze ekonomista o zaradi od 2,90 dolara po akciji.

Upravljani prihodi banke JP Morgan pali su za 0,6 odsto u odnosu na prošlu godinu na 31,6 milijardi dolara. Neto prihod banke od kamata iznosio je 13,7 milijardi dolara što je za 26 procenata više nego u drugom kvartalu 2021. godine, prenosi TheStreet.

U izveštaju banke navedeno je da u globalnoj ekonomiji deluju suprotstavljeni faktori. Istaknuto je da je američka ekonomija nastavila da raste, kao i da su tržište rada i sposobnost potrošača ostali zdravi. Međutim, geopolitičke tenzije, visoka inflacija, opadajuće poverenje potrošača i neizvesnost u pogledu visine kamatnih stopa, utiču na globalnu likvidnost.

Rat u Ukrajini u kombinaciji sa štetnim uticajem na globalnu energiju i cene hrane verovatno će pokazati negativan uticaj na globalnu ekonomiju.

„Spremni smo za sve što će se desiti i nastavićemo da služimo klijentima čak i u najtežim vremenima“, saopštio je JP Morgan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...