Za razliku od američkih, evropski berzanski indeksi zabeležili su rast

Wall Street nastavlja negativan trend

NovacSvetVesti

13.7.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street nastavlja negativan trend Wall Street nastavlja negativan trend
Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim... Wall Street nastavlja negativan trend

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Indeks Dow Jones je oslabio 0,62 odsto na 30.981 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 odsto na 3.818 poena, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 11.264 boda, prenosi Mina.

Indeksi su se sve vreme kretali na rubu pozitivnog i negativnog područja, da bi pred sam kraj trgovanja skliznuli dublje u negativnu zonu.

Ulagači su oprezni i ne žele da rizikuju uoči izveštaja o potrošačkim cenama u SAD koji će biti objavljeno danas i koje bi moglo značajno da utiče na smer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto na godišnjem nivou.

„Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko meseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele rizikovati”, rekao je direktor u firmi Northwestern Mutual Wealth Management Company, Brent Šut (Brent Schutte).

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove nedelje počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izveštaja kompanija.

U anketi Reutersa, analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada od 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio značajno manji rast nego u prethodnim tromesečjima.

A na evropskim bezama, cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto na 7.209 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 odsto na 12.905 poena, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.044 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...