U 2021. godini osuđen veći broj odgovornih lica

Kazne za privredni prestup do tri miliona dinara

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

5.9.2022 17:16 Autor: Ljiljana Begović 8

Kazne za privredni prestup do tri miliona dinara Kazne za privredni prestup do tri miliona dinara
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u 2021. godini broj prijavljenih odgovornih lica osumnjičenih za privredni prestup bio je manji za 25... Kazne za privredni prestup do tri miliona dinara

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u 2021. godini broj prijavljenih odgovornih lica osumnjičenih za privredni prestup bio je manji za 25 odsto, a pravnih lica za 27 procenta u odnosu na 2020. godinu.

Sa druge strane, za 58 odsto je povećan broj osuđenih odgovornih lica u pravnom licu, dok je prema podacima RZS više osuđenih pravnih lica za 48 odsto.

Izvor: Republički zavod za statistiku

“Privredni prestup je u suštini povreda pravila koje se odnosi na privredno ili finansijsko poslovanje kompanije koja je pripisana zakonom, kao što su na primer Zakon o računovodstvu, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakon o bezbednosti hrane, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o energetici i drugi”, objašnjava advokat Bojan Đukanović iz advokatske kancelarije Papadakis Čabarkapa Law Office.

Predviđene kazne za privredni prestup

Pored krivičnih dela i prekršaja, privredni prestupi takođe spadaju u korpus kaznenog prava.

Naš sagovornik kaže da je bitno napomenuti da za privredne prestupe odgovara pravno lice, ali i odgovorno lice u pravnom licu, i da je njima moguće izreći kazne, zaštitne mere i uslovnu osudu.

Za privredne prestupe propisane su isključivo novčane sankcije, pri čemu se prilikom odmeravanja visine kazne uzima u obzir visina prometa po računu.

Najmanja moguća kazna za pravna lica je 10.000, a najveća tri miliona dinara. Za odgovorna lica u pravnom licu najmanja moguća kazna je 2.000 a najveća 200.000 dinara.

Iako zakon o privrednim prestupima ne predviđa kaznu zatvora, postoji mogućnost da se osuđeno odgovorno lice ipak nađe „iza rešetaka“. Kazna zatvora nije propisana kao sankcija za privredne prestupe, međutim ukoliko osuđeno odgovorno lice ne plati kaznu u propisanom roku, ta novčana kazna se može zameniti kaznom zatvora srazmerno novčanom iznosu – za svakih započetih hiljadu dinara jedan dan zatvora, ali najviše šest meseci.

“Osim kazni predviđene su i zaštitne mere su kao što su javno objavljivanje presude, oduzimanje predmeta, zabrana pravnom licu da se bavi određenom privrednom delatnošću, zabrana odgovornom licu da vrši određene dužnosti. Sud može učiniocu privrednog prestupa izreći jednu ili više zaštitnih mera kad postoje zakonom predviđeni uslovi za njihovo izricanje”, navodi Đukanović.

Prilikom uslovne osude za privredni prestup sud odredi novčanu kaznu s tim da je kazna uslovna, odnosno neće morati da se plati ukoliko okrivljeni ne učini nov privredni prestup u određenom vremenskom periodu koje odredi sud.

Takođe, prema podacima RZS u prethodnoj godini najveći broj osuda je za povrede propisa o računovodstvu – 97,5 odsto kod odgovornih lica i 96,4 procenata kod pravnih lica. Za mnoge privrednike koji su napravili privredni prestup osim novčane najgora kazna je zabrana obavljanja delatnosti.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Na pitanje da li nakon privrednog prestupa pravno lice može nastaviti sa obavljanjem iste delatnosti, advokat ističe da može nastaviti sa obavljanjem iste delatnosti, osim ukoliko nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja te delatnosti.

“Za vreme dok ta mera traje, pravno lice ne može da obavlja delatnost koja mu je zabranjena”, kaže advokat Bojan Đukanović.

Zastarelost privrednog prestupa

Kada je reč o zastarevanju krivičnog gonjenja za privredne prestupe, zakonom je predviđen rok od tri godine od dana izvršenja privrednog prestupa. Izuzeci su propisani za privredne prestupe u oblasti spoljnotrgovinskog, deviznog i carinskog poslovanja, u kojima zastarelost gonjenja nastupa kad protekne pet godina od dana izvršenog privrednog prestupa.

Apsolutna zastarelost gonjenja za privredne prestupe nastupa istekom roka od šest godina od dana izvršenja privrednog prestupa, a ista pravila važe i za institut zastarelosti izvršenja kazne.

 • MIŠKOVIĆ

  5.9.2022 #1 Author

  Zakon za sve treba da bude isti
  Glavi odgovorni ne odgovaraju

  Odgovori

 • MARKO7

  5.9.2022 #2 Author

  Pa treba što više kažnjavati

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.9.2022 #3 Author

  Ne bi doslo do ovog broja da se ranijih godina kontrolisalo poslovanje…

  Odgovori

 • TATJANA

  6.9.2022 #4 Author

  Treba snositi odgovornost

  Odgovori

 • VOJKAN

  6.9.2022 #5 Author

  Kazne su stravične za one koji ne poštuju zakon

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  6.9.2022 #6 Author

  Ovo normalno ne važi za one koji su vlasti. Znam pouzdano za političkog preletaca koji sedi na mestu ministra a ne da bi trebao da plati kaznu nego da sedi u zatvoru bar 20 godina s obzirom na milione Eura koje je pokrao od banaka i izneo iz zemlje.

  Odgovori

 • MAJA

  6.9.2022 #7 Author

  Dok se ne udari po dzepu , nista

  Odgovori

 • Emilija

  6.9.2022 #8 Author

  Tako i treba isto za sve

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...