Prometom većim od osam miliona dinara automatski se plaća porez na dodatu vrednost

Ko može imati koristi od ulaska u PDV sistem?

NovacPoreziPoslovanjePreduzetnik

30.5.2022 12:38 Autor: Ljiljana Begović 9

Ko može imati koristi od ulaska u PDV sistem? Ko može imati koristi od ulaska u PDV sistem?
Jedna od najčešćih nedoumica novih preduzetnika je da li odmah na početku poslovanja uđu u sistem PDV-a ili ne. Veliki broj poslovnih konsultanata upravo... Ko može imati koristi od ulaska u PDV sistem?

Jedna od najčešćih nedoumica novih preduzetnika je da li odmah na početku poslovanja uđu u sistem PDV-a ili ne. Veliki broj poslovnih konsultanata upravo na ovo pitanje svakodnevno odgovara i savetuje novopečene biznismene.

Poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting Milica Trifunović kaže da na odluku o ulasku u sistem PDV-a utiču vrsta delatnosti, obim očekivanog prometa, iznos početnih investicija, kao i to da li su ključni poslovni partneri u zemlji ili inostranstvu.

Takođe, kada se vlasnik preduzeća odlučuje da li ući u PDV sistem trebalo bi da ima predznanje i informacije o manama i prednostima oba načina poslovanja.

“Pretežni izvoznici imaju prednost da im se vrati PDV pri nabavci dobara i usluga sa jedne strane, a nemaju izlazni PDV pošto izvoze u inostranstvo, sa druge strane. Česta pojava je da pravna lica i preduzetnici u skladu sa svojim poslovnim aktivnostima primaju usluge iz inostranstva, pogotovo usluge marketinga”, navodi Trifunović.

Ona objašnjava da ukoliko se ne posluje u sistemu PDV-a, a pretežno se plaćaju usluge ino dobavljačima, preporuka je da privrednik tada izvrši evidenciju u sistem PDV-a kako bi se izbegli dodatni troškovi.

U slučaju da ste poreski dužnik, rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje obaveze je do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Foto: Rawpixel

Na pitanje kojim delatnostima najviše odgovara da se od početka opredele za ulazak u sistem PDV-a, Trifunović kaže da su to pretežno kompanije iz oblasti građevinarstva, kao i prometa sekundarnih sirovina.

“Kompanijama koje imaju visoka inicijalna ulaganja u proizvodni proces, na primer, na samom početku poslovanja takođe savetujemo da budu u sistemu PDV-a, kako bi korišćenjem ulaznog PDV-a iz investicija smanjili troškove. Jasno je da privrednici iz pomenutih oblasti ne mogu ostvariti benefite ukoliko nisu u sistemu PDV-a”, ocenjuje poslovni konsultant.

Iako se kao mana ulaska u sistem PDV-a smatraju jasno definisani rokovi i propisane kazne za nepostupanje prema zadatim rokovima, činjenica je da ovaj sistem između ostalog znači i mnogo pedantnije i ažurnije vođenje poslovanja, kao i redovniju kontrolu dokumentacije i rezultata, što svakako ide u prilogu privrednicima.

Primer plaćanja poreskih obveznika van sistema PDV-a

Naša sagovornica navodi račun za usluge određene marketing kompanije koji iznosi 1.000 evra.

Pošto ta marketing agencija, na primer, nije u sistemu PDV-a postaje poreski dužnik, odnosno mora interno da obračuna PDV i tako obračunati porez i da plati. Ukupan trošak u tom slučaju nije 1.000 već 1.200 evra.

Jedna od briga privrednika je i da li ako jednom uđu u sistem PDV-a, mogu svojevoljno i da izađu, ako ocene da poslovanje ne ostvaruje predviđeni promet. U slučaju da preduzeća ne dostignu limit od osam miliona, prema odredbama zakona mogu izaći iz sistema PDV-a, ali posle određenog vremena.

“Privredni subjekti čiji promet padne ispod osam miliona dinara koliki je trenutni limit, mogu se odlučiti da izađu iz PDV sistema, pri čemu napominjemo da su pravna lica i preduzetnici koji su se samoinicijativno evidentirali u sistem PDV-a u obavezi da budu u sistemu dve godine nakon evidentiranja, bez obzira na visinu ostvarenog prometa u tom periodu”, napominje Milica Trifunović.

Takođe, privrednici bi trebalo da znaju, pre svega oni koji tek odlučuju da se bave biznisom, da u promet od osam miliona za prethodnih 12 meseci ulazi promet ostvaren na teritoriji Republike Srbije. Ukoliko preduzetnik pruža usluge pravnom licu čije je sedište u inostranstvu, taj promet se ne uračunava u ostvaren sa stanovišta Zakona o PDV-u.

Kada je reč o ulasku u sistem PDV-a paušalaca i takozvanih „knjigaša“, naša sagovornica objašnjava da paušalno oporezovani preduzetnik koji pređe šest miliona ima obavezu da vodi poslovne knjige. Prelazak limita od osam miliona podrazumeva ulazak u sistem PDV-a.

“Preduzetnik koji je u sistemu PDV-a ne može biti istovremeno paušalno oporezovan. To isključuje jedno drugo.”, zaključuje poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting Milica Trifunović.

 • IVAN

  30.5.2022 #1 Author

  vlasnik preduzeća odlučuje da li ući u PDV sistem trebalo bi da ima predznanje i informacije o manama i prednostima oba načina poslovanja.

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.5.2022 #2 Author

  Sve ovo treba da im objasni agencija koja vodi preduzetnika,kod nas su jako malo obavesteni…

  Odgovori

 • TINA

  30.5.2022 #3 Author

  Sve to treba dobro znati

  Odgovori

 • kaćica

  30.5.2022 #4 Author

  To je sve lutrija,nista se ne zna.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  31.5.2022 #5 Author

  odličan tekst velika pomoć vlasnicima novih radnji

  Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #6 Author

  To je kao na lutriji nikad se nista ne zna.

  Odgovori

 • VILENJAK

  5.6.2022 #7 Author

  Sve je to nepredvidivo.

  Odgovori

 • DUSA

  21.5.2023 #9 Author

  Retko ko ima koristi od toga

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...