SAD će u septembru proizvoditi više od devet miliona barela dnevno

Cena nafte umanjila bojazan od ulaska u recesiju

SvetVesti

16.8.2022 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena nafte umanjila bojazan od ulaska u recesiju Cena nafte umanjila bojazan od ulaska u recesiju
Cene nafte na svetskom tržištu pale su u utorak nakon što su slabi ekonomski pokazatelji u Kini obnovili bojazan da bi svet mogao ući... Cena nafte umanjila bojazan od ulaska u recesiju

Cene nafte na svetskom tržištu pale su u utorak nakon što su slabi ekonomski pokazatelji u Kini obnovili bojazan da bi svet mogao ući u recesiju.

Cena referentne Brent nafte pala je iznosila 94,15 dolara po barelu, dok je cena američke WTI nafte 88,73 dolara po barelu, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Kineska centralna banka smanjila je kamatne stope na kredite kako bi oživela potražnju, jer je ekonomija neočekivano usporila u julu, s fabričkim i maloprodajnim aktivnostima koje su se našle pod pritiskom zbog kineske politike nulte epidemije korona virusa i krize na tržištu nekretnina, piše Mina, pozivajući se na Klix.ba.

Očekuje se da će se kineski izvoz naftnih derivata oporaviti u avgustu na skoro godišnji rekord, nakon što je Peking izdao dodatne kvote.

Ulagači su takođe pratili razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

„Više nafte moglo bi doći na tržište ako Iran i Sjedinjene Američke Države prihvate ponudu Evropske unije, kojom bi se ukinule sankcije na izvoz iranske nafte“, smatraju analitičari.

Zvaničnik EU je naveo da je Iran u ponedeljak odgovorio na „konačni“ nacrt teksta EU za spašavanje nuklearnog sporazuma, ne navodeći detalje.

Iranski ministar spoljnih poslova pozvao je SAD da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja.

U SAD će ukupna proizvodnja u glavnim američkim bazenima nafte iz škriljaca porasti na više od devet miliona barela dnevno u septembru, što je najveći nivo od marta 2020. godine, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u izveštaju o produktivnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...