Projekat vredan 29,8 miliona evra

Potvrđen projekat gradnje obilaznice oko Užica, sa mostom preko Đetinje

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbija

23.2.2023 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Potvrđen projekat gradnje obilaznice oko Užica, sa mostom preko Đetinje Potvrđen projekat gradnje obilaznice oko Užica, sa mostom preko Đetinje
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je urbanistički projekat gradnje obilaznice oko Užica, čiji je investitor JP Putevi Srbije, a dužine 4,8 kilometara, uz... Potvrđen projekat gradnje obilaznice oko Užica, sa mostom preko Đetinje

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je urbanistički projekat gradnje obilaznice oko Užica, čiji je investitor JP Putevi Srbije, a dužine 4,8 kilometara, uz izgradnju mosta preko reke Đetinje dužine 260 metara, objavila je eKapija, uz napomenu da na proleće očekuje izdavanje građevinske dozvole, a da bi radovi prema ranijim najavama trebalo da budu završeni sledeće godine.

Prema dokumentu koji je izradio Institut za puteve AD Beograd, deonica dužine približno 4,8 km počinje denivelisanom raskrsnicom „Surduk“, na spoju sa Zlatiborskim putem u mestu Surduk, da bi na kraku petlje Bajina Bašta-Užice projektom bila predviđena izgradnja „galerije“, a u zoni same denivelisane raskrsnice primenjena je i kružna raskrsnica.

Odmah pri početku pružanja trase, nakon denivelisane raskrsnice „Surduk“ predviđena je izgradnja mosta preko reke Đetinje dužine oko 260m.

Osim tog mosta, radi prelaženja preko terena duž trase saobraćajnice predviđeno je sedam mostovskih konstrukcija raspona od 20 – 130 m, navodi se u projektu, a prenela je eKapija.

Konstrukciju mosta preko Đetinje čini lučna konstrukcija sa rasponom od oko 180 m i gredom koja je monolitno spojena sa lukom u središnjem delu.

„Asimetričan luk je najoptimalnije rešenje kada se uzmu u obzir lokalni uslovi terena. Zahvaljujući velikom rasponu luka, moguće je preskočiti kanjon reke Đetinje bez narušavanja korita i bliže okoline“, stoji u dokumentu.

Izgradnja obilaznice oko Užica proglašena je projektom od nacionalnog interesa, a u martu prošle godine potpisan je ugovor o projektovanju i izgradnji vredan 29,8 miliona evra sa kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China Limited, kada su počeli i pripremni radovi na trasi, podseća eKapija.

  • TATJANA

    24.2.2023 #1 Author

    Mnogo ce znaciti za dalji ekonomski razvoj naše zemlje

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #2 Author

    Sigurno ce nam znaciti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...