jedan od ciljeva krećenje rokova za izdavanje dozvola

Vesić: Država će više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kroz naplatu naknada

BiznisInfrastrukturaSrbija

22.2.2023 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vesić: Država će više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kroz naplatu naknada Vesić: Država će više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kroz naplatu naknada
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je u sredu da će država više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kada Zakon o... Vesić: Država će više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kroz naplatu naknada

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je u sredu da će država više zaraditi nakon ukidanja konverzije zemljišta kada Zakon o planiranju i izgradnji bude izmenjen, kroz naplatu naknada za doprinose za građevinsko zemljište i poreze.

Vesić je sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji „AmCham“ razgovarao o predviđenim izmenama zakona i istakao da je cilj izmena da se zakon poboljša, a procedure budu transparentnije i brže, navelo je Ministarstvo građevinarstva.

Napomenuo je i da je jedan od ciljeva da se krate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast i dodao da je ovo možda i „najekološkiji zakon“ jer će pospešiti takozvanu zelenu gradnju.

Vesić je naveo da će procedure biti transparentnije, te da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole.

Podsetio je da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, kao i da se uvode energetski pasoši.

„Ovim želimo da uvedemo red, da omogućimo da se radi brže i da podstaknemo stambenu gradnju. Građevinarstvo učestvuje u bruto društvenom proizvodu zemlje sa šest odsto, ali oseća se pad zbog krize. Želimo da se više gradi i da zaštitimo i investitore i građane“, istakao je Vesić.

Član Upravnog odbora „AmCham“ Ivan Miletić ocenio je da je postojeći zakon doneo dobra rešenja koja su tokom godina imala veoma pozitivan efekat na privredu, ali da je njegova primena na terenu ukazala na određene nedostatke, kao i da će izmene predložene od strane Ministarstva adresirati, u cilju unapređenja investicionog okruženja u Srbiji.

Miletić je istakao značaj i pozdravio uvođenje elemenata zelene gradnje i unapređenje energetske efikasnosti objekata, imajući u vidu da je dosledno sprovođenje zelene agende jedan od četiri prioriteta „AmCham“ i istovremeno pitanje od velike društvene važnosti.

On je u razgovoru ukazao i na važnost usvajanja rešenja koja će se kretati u pravcu daljih pojednostavljivanja administrativnih procedura za brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

  • NATI29

    26.2.2023 #1 Author

    Bilo bi dobro da svi imaju dozvole za gradnju i ispostuju rokove izgradnje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *