Novi izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

Nepoznato kolikim zemljišnim fondom raspolaže država

SrbijaVesti

29.11.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nepoznato kolikim zemljišnim fondom raspolaže država Nepoznato kolikim zemljišnim fondom raspolaže država
Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je da je nedopustivo da Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Republički geodetski zavod deset godina... Nepoznato kolikim zemljišnim fondom raspolaže država

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je da je nedopustivo da Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Republički geodetski zavod deset godina ne mogu da dostave podatke kolikim ukupnim fondom poljoprivrednog zemljišta raspolaže Srbija, objavio je u utorak Savet za borbu protiv korupcije u Izveštaju o netransparentnosti svojine poljoprivrednog zemljišta u Srbiji i ukazao da nedostavljanje dokumentacije upućuje na zaključak da se nešto prikriva od Saveta, a time i od javnosti.

Pored toga, kako je navedeno, neažurne i nedostupne evidencije o vlasničkoj strukturi poljoprivrednog zemljišta onemogućavaju zakonito raspolaganje i upravljanje zemljištem, prenela je agencija Beta.

„U ranijim podacima dostavljenim Savetu, u katastrima nepokretnosti hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta se nalaze u statusu ‘mešoviti i drugi oblici svojine’, koji nisu u skladu sa zakonskom regulativom Srbije. Ko i po kom pravnom osnovu može da koristi zemljište sa takvim oblikom svojine Savetu nije poznato“, istaknuto je u izveštaju.

U proteklom desetogodišnjem periodu, kako je navedeno, nije rešen problem otuđenja poljoprivrednog zemljišta bez ikakve naknade, a koje je bilo u društvenoj svojini privatizovanih poljoprivrednih preduzeća i kombinata.

„Prikrivanje dokumentacije o vlasničkoj strukturi i ukupnom fondu poljoprivrednog zemljišta upravo može biti iz razloga da se zaštite nečiji privatni interesi. Pored toga moguće su i brojne zloupotrebe pretvaranjem poljoprivrednog zemljišta u građevinsko“, ocenio je Savet.

Iz veoma malo dostupne dokumentacije Savet je, kako je navedeno, uočio da se oko jedne trećine državnog poljoprivrednog zemljišta izdaje u zakup i time ostvaruje značajno manje prihoda nego što bi to objektivno moglo.

„Nedostupni su podaci i koliki su prihodi po osnovu zakupa zemljišta koje koristi kompanija u većinskom vlasništvu stranih lica, kao i svi ostali efekti iz međudržavnog sporazuma. Postavlja se pitanje kako je moguće da kompanija Al Ravafed, koja je u većinskom vlasništvu stranaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je dobila najpovoljnije cene najplodnijeg zemljišta sa zalivnim sistemima i ima izuzetno povoljnu cenu zakupa, ostvaruje milionske gubitke“, navodi se u izveštaju Saveta.

Savet je uputio preporuke vladi kojima predlaže da se utvrdi ukupan fond poljoprivrednog zemljišta po strukturi vlasništva (državno, privatno, zadružno), da se uzurpirano zemljište vrati svojim vlasnicima, ili izvrši naknada po tržišnim uslovima, da se svo državno zemljište stavi u funkciju u skladu sa zakonom, kao i da se ozbiljno kontroliše namensko korišćenje subvencija.

  • Jovana24

    29.11.2022 #1 Author

    Stvarno me cudi…

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.11.2022 #2 Author

    Ne mogu da dostave,niko im nije ni trazio do sada. .

    Odgovori

  • Emilija

    30.11.2022 #3 Author

    Uopste nije cudo sto je ovakvo stanje u nasoj zemlji

    Odgovori

  • Coka13

    1.12.2022 #4 Author

    Stvarno iznenađujuće da u našoj zemlji nešto ne funkcioniše ili bude nepoznato. Obično sve funkcioniše bez greške 😊

    Odgovori

  • goca87

    1.12.2022 #5 Author

    Ništa čudno

    Odgovori

  • LUKA

    3.12.2022 #6 Author

    Jel moguce kod nas?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...