preporuka za pokretanje postupka za utvrđivanje eventualnog sukoba interesa

Savet za borbu protiv korupcije ocenio da je potrebno poništiti prodaju Instituta Jarosav Černi

InvesticijeNekretnineNovacSrbijaVesti

28.2.2022 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Savet za borbu protiv korupcije ocenio da je potrebno poništiti prodaju Instituta Jarosav Černi Savet za borbu protiv korupcije ocenio da je potrebno poništiti prodaju Instituta Jarosav Černi
Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi treba poništiti jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita... Savet za borbu protiv korupcije ocenio da je potrebno poništiti prodaju Instituta Jarosav Černi

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi treba poništiti jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.

Prodaja tog instituta može dovesti do nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije, imajući u vidu klimatske promene, poplave, bujice, odbrane od leda, očuvanja pijaće vode i životne sredine, navodi se u danas objavljenom izveštaju Saveta o privatizaciji Instituta Jaroslav Čarni, koji je dostavljen Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Savet je preporučio Vladi Srbije da donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu privrede da zbog uočenih nezakonitosti u postupku prodaje kapitala Instituta preispita donošenje odluke kojom je, konzorcijum kojeg čine kompanija Milennium team iz Beograda i fizička lica, proglašen kupcem Instituta.

Taj konzorcijum, u kojem je sedam direktora Instituta, kupio je Jaroslav Černi početkom ove godine za oko 2,58 miliona evra, što je bila I njegova početna cena.

 Preporuka Saveta je da Državno pravobranilaštvo zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta pokrene odgovarajući postupak za poništaj odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu koji je zaključen izmedju kompanije i fizičkih lica kao članova Кonzorcijuma, koji je zaključen 29. oktobra 2021. godine, prenosi agencija Beta.

JAROSLAV ČERNI

Jaroslava Černog 80, 11000 Beograd-Voždovac, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
9.782.786,56 (2020)
Broj zaposlenih:
240 (2020)

U izveštaju je navedeno i da je preporuka Saveta da nadležne institucije utvrde da li u postupku prodaje kapitala Instituta Jaroslav Černi ima elemenata koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja, te da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere.

Agencija za sprečavanje korupcije, kako je navedeno, trebalo bi po preporuci Saveta da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv članova konzorcijuma, u kome će odlučiti o postojanju sukoba interesa.

  • SANJA

    28.2.2022 #1 Author

    Valjda oni znaju sta je najbolje za taj vid otpora

    Odgovori

  • STRELAC

    28.2.2022 #2 Author

    To je bila odlicna drzavna firma.Kao i mnoge postala je zrtva tranzicije i lopova.Sramota je da drzava nije vise uradila.

    Odgovori

  • VERA

    28.2.2022 #3 Author

    Pritom novi vlasnik instituta nema veze sa delatnoscu institita niti zna čime se bave.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    28.2.2022 #4 Author

    Svakako dobar potez da se ipak razmotre radnje koje su prethodile

    Odgovori

  • GAGA

    28.2.2022 #5 Author

    Cerni nije smeo da se proda ni po koju cenu. To je Institut od nacionalnog znacaja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...