Ugovor o rekonstrukciji biće potpisan krajem meseca

Od EU donacija 600 miliona evra za obnovu pruge Beograd – Niš

EUInfrastrukturaSrbija

20.2.2023 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Od EU donacija 600 miliona evra za obnovu pruge Beograd – Niš Od EU donacija 600 miliona evra za obnovu pruge Beograd – Niš
Ugovor o rekonstukciji pruge Beograd – Niš, koja će koštati 2,2 milijarde evra, a finansirati i iz donacije Evropske unije od oko 600 miliona... Od EU donacija 600 miliona evra za obnovu pruge Beograd – Niš

Ugovor o rekonstukciji pruge Beograd – Niš, koja će koštati 2,2 milijarde evra, a finansirati i iz donacije Evropske unije od oko 600 miliona evra, biće potpisan krajem februara, saznaje Demostat u Delegaciji EU u Beogradu.

Donacija EU za obnovu pruge je najveća pojedinačna bespovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU, a reč je o grantu EU preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, naveo je Demostat.

Vodeći finansijer rekonstrukcije železničke pruge Beograd – Niš je Evropska investiciona banka, koja je odobrila zajam od 1,1 miljardu evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj opredelila je 550 miliona evra, a deo će se finansirati i iz budžeta Srbije, prenosi Beta.

Rekontrukcija pruge Beograd – Niš jedan je od najznačajnijih železničkih projekata u Srbiji u okviru koga će biti rekonstruisano 230 kilometara.

Kako je navedeno, kvalitet putničkih i teretnih usluga biće unapređen, jer će se vozovi kretati brzinom i do 200 kilometara na čas.

Deonica bi trebalo da bude završena do 2029. godine, kako bi do kraja ove decenije putnici mogli da putuju brzom železnicom od Niša do Beograda, a zatim i do Budimpešte. 

Demostat podseća da je EU uključena u brojne projekte na modernizaciji pruga u Srbiji, kroz bespovratna sredstva ili povoljne zajmove kod Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. EU je poslednjih 15 godina bila uključena u finansiranje modernizacije pet ključnih železničkih deonica u Srbiji.

Pruga Beograd – Niš deo je Transevropske transportne mreže i zato je u interesu EU da se modernizuje, a njena obnova trebalo bi da doprinese da železnica na ovoj deonici postane efikasniji i ekološki prihvatljiviji vid transporta.

Pruga Beograd – Niš, sagrađena 1884. godine, smatra se ključnom trasom za povezivanje mreže Zapadne Evrope sa Zapadnim Balkanom i dalje Grčkom i Turskom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...