Kalendar poreskih obaveza građana i privrednika

Šta stiže na naplatu poreskim obveznicima u junu?

PoreziPoslovanjePreduzetnik

26.5.2022 15:06 Autor: Ljiljana Begović 6

Šta stiže na naplatu poreskim obveznicima u junu? Šta stiže na naplatu poreskim obveznicima u junu?
Poreska uprava objavila je detaljan kalendar po kom građani i privrednici određene obaveze treba da izmire u junu. Prvi rok ističe 6. juna, do... Šta stiže na naplatu poreskim obveznicima u junu?

Poreska uprava objavila je detaljan kalendar po kom građani i privrednici određene obaveze treba da izmire u junu.

Prvi rok ističe 6. juna, do kada bi trebalo da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prošlom mesecu, kao i izveštaji o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati novca.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost za prethodni mesec, za poreske dužnike ističe 10. juna.

Do 15. juna poreski obveznici su dužni da izmire nekoliko obaveza. Prva je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, dok je druga plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere, takođe za prethodni mesec.

Istog datuma je krajnji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Prema poreskom kalendaru 15. jun je datum do kada treba podneti poresku prijavu o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva.

Foto: Pexels.com

Do ovog datuma neophodno je izvršiti podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec, plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, dok se obračunata akciza za period od 1. do 15. u mesecu plaća 30. juna.

Tu je i obaveza podnošenja prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i plaćanje akcize.

Poreskim obveznicima sledi obaveza podnošenja poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Poreski bilans podnosi se na:

-Poreski bilans obveznika poreza na dobit pravnih lica za period od 01.01. do 31.12.2021. godine, uključujući i potrebne obrasce

-Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem

-Na obrascu PBN 1 podnosi se poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica

-Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke

-Na obrascu PBN 3 izveštava se o porskom bilansu za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije

Do 15. juna ne treba zaboraviti da ističe rok za podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj mesec ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Poslednja, ali ne i manje važna obaveza, koju je potrebno namiriti do sredine meseca je plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

Prema kalendaru Poreske uprave, krajnji rok za podnošenje poreske prijave (konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica), poreskog bilansa i dokumentacije ističe 29. juna.

Obaveza poreskih obveznika je i da do 29. juna plate razliku između konačno obračunatog poreza na dobit za 2021. godinu i plaćenih akontacija.

Poslednji dan meseca juna krajnji je rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj 2022. godine, kao i za obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

 • kaćica

  26.5.2022 #1 Author

  Ljudi ce se iznenaditi od obaveza i troskova.

  Odgovori

 • SANJA

  26.5.2022 #2 Author

  Samo da se placa

  Odgovori

 • IVAN

  26.5.2022 #3 Author

  A sta ne stize?

  Odgovori

 • SNEZANA

  27.5.2022 #4 Author

  Obaveze se samo gomilaju i rastu

  Odgovori

 • VOJKAN

  27.5.2022 #5 Author

  Radio, ne radio; porez mora da se plati.

  Odgovori

  • Marko

   27.5.2022 #6 Author

   Eto ja sam se te bede upravo rešio. U aprilu sam zatvorio radnju i više ne moram nikakav porez po tom osnovu da plaćam. Radio sam kao privatnik punih 35 godina plus 8 prvih godina u fabrici na održavanju. Sada lepo 2 godine na biro, pa u penziju. Baš da vidim kolika će mi penzija biti. Država me drala na sve načine. Da sam radio na crno, a mogao sam, i taj novac odvajao na stranu i ulagao ( u nekretnine i sl. ) sada bih imao penziju dostojnu čoveka, a ovako … nadati se u milost države … nije neka perspektiva …

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...